Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problemet är Reinfeldts arrogans

Efter den pinsamma röstmissen för några veckor sedan gör de rödgröna partierna ett nytt försök att stoppa en höjning av brytpunkten för statlig inkomstskatt. I går lämnade oppositionen in ett utskottsinitiativ för att i akt och mening lagstifta mot regeringens föreslagna skattesänkning. Inom Alliansen är man höggradigt irriterad över Socialdemokraternas agerande. Löfven & Co anklagas dels för att gå i armkrok med Sverigedemokraterna, dels för att bryta handslaget från 90-talets krisår om att statsbudgeten ska behandlas som en helhet.

Budgetreglerna är konstruerade för att möjliggöra för minoritetsregeringar att få igenom sina budgetar, menar högern. Tanken är att skydda minoritetsregeringar från att bli påtvingade utgiftsökningar, svarar Socialdemokraterna, alltså stoppa majoriteter från att tryffera budgeten med egna favoritsatsningar – ett säkert sätt att köra statsfinanserna i botten.

Vad Socialdemokraterna föreslår är en budgetsförstärkande åtgärd, partiet säger nej till att låna pengar för att sänka skatten för höginkomsttagare.

Talmannen har kallat in juridisk expertis för att bena ut hur budgetreglerna ska tolkas. Fortsättning följer. Den politiska striden är emellertid väl så intressant. För den belyser Fredrik Reinfeldts arrogans.

Statsministern agerar som om det vore 2009 och Alliansen hade en egen riksdagsmajoritet. Men valet 2010 förändrade faktiskt det parlamentariska läget, regeringen förlorade sin majoritet och Sverigedemokraterna fick en vågmästarställning. Reinfeldt fortsätter dock som om ingenting har hänt. Och nu kräver han av Socialdemokraterna att de ska sluta lägga självständiga förslag eftersom de eventuellt kan få stöd av SD. Det är inte lite fräckt!

Demokratin kan inte ställas på undantag bara för att Fredrik Reinfeldt inte klarar av att sköta sitt jobb.