Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problemen med sörjan i Storsjön på väg att äntligen lösas

En grå sörja bestående av plast, tops, snören, papper och annat oidentifierbart material har blivit ett återkommande "vårtecken" vid båthamnen på Frösön. Men en lösning kan nu vara på gång.

Annons

Alldeles nedanför pumpstationen vid Frösö båthamn i närheten av pontonerna ligger den uppluckrade sophögen i Storsjön. Rester liknande det avskräde som LT skrev om för knappt ett år sedan. Då spekulerade kommunens VA-ingenjör och två inspektörer vid Miljö- och hälsa att det skulle komma från den intilliggande pumpstationen. En pumpstation som tar hand om det avloppsvatten från boende på Frösön som är anslutna till det kommunala vatten och avloppet.

VA-ingenjören sa då bland annat att han inte trodde att det rörde sig om en avloppsläcka, eftersom det då borde vara mer avfall. "Men det kan handla om att det skett en bräddning eller något annat stopp", sa han bland annat. Men trots noggranna felsökningar från kommunens sida hittade man ingen källa mycket för att man inte fått specifika uppgifter från den anonyma tipsaren.

När LT kontaktar och visar bilder från årets sophög reagerar Claes Jakobsson, vid Östersunds Vatten starkt och åker genast ut för att kolla med egna ögon.

– Så här ska det inte se ut. Men att det skulle komma från pumpstationen är inte sannolikt, säger han.

Claes Jakobsson berättar att det under året inte skett någon bräddning då det inte varit någon överbelastning. Han säger också att Östersund Vatten gör kontinuerliga flödesmätningar och att det skulle ha gått ett larm om något inte stod rätt till.

– Vi har kunnat pumpa allt avloppsvatten till Göviken och inget har runnit ut från pumpstationen.

Claes Jakobsson säger vidare att det varit en ovanligt gynnsam vinter ur det perspektivet, tack vare låga vattenflöden.

Innan Claes Jakobsson åker ut och kollar går funderingarna att det kan vara något felkopplat avlopp som rinner rätt ut i dagvattenutloppet. Men den bilden har han nu reviderat och misstänker i stället att det med största sannolikhet rör sig om ett litet läckage från ett av kommunens två ledningsrör som ligger på botten av Storsjön och som pumpar 4000- 5000 kubikmeter avloppsvatten per dygn. Rör som funnits på bottnen sedan 1964.

– Jag gjorde mätningar och vid 37,5 meter ut ändras materialet i Storsjön. Det överrensstämmer med skarven från metallröret från pumpstationen och det plaströr som fortsätter till reningsverket i Göviken, säger han.

Anledningen till att det inte har gått något larm beror på att läckaget är så pass förhållandevis litet att det därför hamnar inom felmarginalen och inte har upptäckts.

Under torsdagen beställdes en sugbil som tog bort den värsta sörjan och Claes Jobsson skickade även dit en drifttekniker för att undersöka vilket av rören som läcker.

– Men hur man går vidare med det här sedan är inte jag rätt person att uttala mig om, säger han.