Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem med övergivna flottar i Storsjön

Övergivna flottar i och kring Storsjön är ett återkommande problem för Östersunds kommun. Eftersom en flotte inte klassas som ett fordon finns inget tydligt regelverk.

– Flottar är lite besvärliga och för att kommunen ska kunna ingripa måste det finnas en fara för allmänheten, säger Jan Asplund, gatu- och trafikingenjör vid Östersunds kommun.

Det gör även skillnad om flotten ligger kvar i vattnet fastknuten vid strandkanten eller om den är uppdragen på land.

– Om flotten ligger på någons mark är det markägaren själv som får ansvara för att ta bort flotten. Men om den ligger på kommunens mark måste den vara i vägen för att vi ska kunna flytta på den, säger Jan Asplund.

Ligger flotten kvar i vattnet måste den innebära en fara för allmänheten för att kommunen ska kunna transportera bort den.

För ett år sedan hade LT en artikel om en flotte som kommunen hade förstört året dessförinnan i samband med att den skulle forslas bort. Då hade räddningstjänsten larmat om att höststormarna skulle kunna få flotten att driva ut på Storsjön och vara en fara för andra båtar.

Nu tycker Jan Asplund att det blivit bättre med de övergivna flottarna.

– I fjol gick det bra, för de flesta av flottarna hade en lapp med ett telefonnummer på sig så att vi kunde kontakta ägare om att ta bort sin flotte

Samtidigt vill Jan Asplund uppmana ägarna att ta upp sin flotte i tid. Om inget görs tar kommunen, innan isen lagt sig, upp flotten. Vanligtvis ställs den på kommunens mark vid Storsjöstråket.

– Men då hjälper vi naturligtvis inte ägarna att transportera tillbaka flottarna till vattnet.

När det kommer till fordon är regelverket tydligare. Just nu står en övergiven husvagn där yrancampingen brukar hålla till.

– Då gäller sjudygnsregeln, säger Jan Asplund.

Det innebär att när kommunen får kännedom om ett övergivet fordon har ägaren sju dagar på sig att ta reda på sitt fordon. Kommunen varnar genom att sätta upp en lapp på fordonet och försöker komma i kontakt med ägaren.

– Jag har beställt en borttagning av husvagnen och den ska inom kort vara borta från området, säger Jan Asplund.