Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Östersund

PRO Östersund hade sitt första möte för året den 22 januari. Vi höll som vanligt till på Björkbacka. 50 medlemmar besökte mötet. Ordförande Inger Könberg hälsade välkommen och speciellt dagens gäst, Toiwo Comén.

Ordförande berättade att föreningen fått 25 nya medlemmar det sista kvartalet förra året och hon berättade också att PRO Östersund haft ett möte för nya medlemmar i januari och att elva nya medlemmar hörsammat inbjudan och kommit. På dagens möte kunde tre nya hälsas välkomna till föreningen, nämligen Christina Hansson, Britt Lalander-Jansson och Anita Olofsson. 

Efter punkten rapporter var det dags för dagens gäst, Toiwo Comén. Han berättade om Ingermanland, detta lilla landområde som tillhört Ryssland, Sverige, Finland och återigen Ryssland. Comén berättade om sin släkt som härstammar från detta land och alla umbäranden under andra världskriget då tyskarna välde in över landet. Hur finnarna hämtade dem till Finland 1943 från Estland, där de då befann sig. Ryssarna ville nu att de 60 000 ingermanlänningar som fanns i Finland skulle återvända till Ryssland. 50 000 återvände men de försvann i Sibirien och Murmansk.

Den 17 december 1944 kom Comén tillsammans med 20 andra ingermanlänningar från Wasa till Holmsund, där de fick stanna i ett läger i Umeå.

Så småningom i vuxen ålder kom Toiwo Comén till Östersund 1967 och här träffade han också sin blivande fru.

Comén ordnar i augusti en kombinerad historie- och turistresa runt Finska viken, där man besöker S:t Petersburg och Ingermanland.

Ordförande Inger Könberg tackade Comén för hans berättelse om sin släkt och överlämnade PRO-lotter, eftersom han bara ville ha bensinpengar för sitt föredrag.

Efter kaffe och goda smörgåsar var det dags att avrunda mötet och ordförande påminde om nästa möte den 26 februari, som är årsmötet.

Berit Edholm