Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Lugnvik

Tidig och dimmig morgon den 11 september påbörjades föreningens höstresa Den var samordnad för PRO-föreningarna i Jämtland och ett 50-tal PRO:are från Östersund med omnejd deltog. Reseledaren Göran Wikén hälsade välkommen till en lång och intressant resa och redogjorde för dagens program.

Första stoppet var Ristafallet, ett av Sveriges största vattenfall cirka femton meter högt och med en unik och vacker dalgång. Vi serverades en god smörgås och kaffe i campingens café. Resan fortsatte mot Åre och norska gränsen. Vår ordförande Maud Andersson guidade oss längs Karl Johansvägen/Skalstuguvägen, som byggdes mellan åren 1815 och 1835. Hon berättade om de vackra stenvalvsbroarna som än i dag finns bevarade och som Carl-Erik Backeryd sakta körde förbi upp mot Stalltjärnsstugan, Medstugan och Skalstugan mot Anjans fjällstation. Tyvärr var det ingen hemma på stationen – på dörren fanns en skylt "Stängt på grund av björnjakt" – så vi fick njuta av den vackra naturen ute på gårdstunet. Åter i bussen påminde Göran Winberg oss om en tragisk händelse på Skäckerfjällen i februari 1947, då snöstorm och sträng kyla tog sex personers liv.

Fjällen speglade sig i sjön när bussen rullade vidare ner mot Kolåsens fjällhotell där vi hälsades varmt välkomna av Anna, hotellets ägare. Hon bjöd till lunch med älgbiff på menyn och eftersom alla var hungriga blev det genast en lång kö till buffén. Till kaffet berättade ägaren om Kolåsens och fjällhotellets anrika historia. Besök i Kolåsens kapell stod också på dagens program och prästen Ann-Charlotte Hansson-Borgström tog emot besökarna på kyrkbacken. Inne i kapellet berättade hon om hur kapellet byggdes i mitten av 1800-talet. Det är en vacker kyrka belägen högt över byn. Interiören består av väggar med stående naturfärgad panel och inventarierna är från Alsens gamla kyrka. Gruppen lämnade kapellet och gick ner till den lilla gravplatsen där endast samer får sin sista vila. PRO Lugnviks ordförande samt kassör lade ner ett hjärta bestående av mossa och ljung som en sista hälsning till en styrelseledamot som avlidit under sommaren.

På vägen längs Kallsjöns norra strand ser man Suljättens topp, som liknar en näsa. Joe Ed på Edsgården gav oss en sägen om att det man ser är ansiktsprofilen av en jätte från byn Sul, vilken fallit i ett slagsmål med en annan jätte och att Suljätten blivit liggande med näsan i vädret. Efter sägnen fick vi en kaffepaus innan Backeryd körde vidare mot Kall och antikvitetsaffären. Där tog auktionisten Mårten Mårtensson emot och berättade om sin verksamhet och några av oss pensionärer gjorde en del fynd bland butikens många gamla saker.

På hemvägen ville vi att Carl-Erik skulle köra en omväg genom Alsens by, så det blev en lite längre resa än beräknat. Innan bussen nådde Östersund tackade vår eminente reseledare för ett intresserat och givande ressällskap. Backeryd önskade god natt och hoppades på återseende.

Sonja Holmberg