Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Leva Livet

Kvinnokonventionen, eller som det också kallas den globala jämställdhetslagen, antogs av FN 1979. Sverige var först att godkänna den, men fortfarande är det många som inte vet vad den handlar om. Margareta Winberg som är medlem i PRO Leva Livet berättade initierat om kvinnokonventionens innehåll. Hon påpekade också att vi alla har ett ansvar att sprida information om detta.

Kvinnokonventionens viktigaste punkter är att öka kvinnors deltagande på viktiga positioner, att motverka våld mot kvinnor, att öka kvinnors deltagande i konfliktlösnings- och fredsarbete, att förstärka kvinnors deltagande som ekonomiska aktörer och förbättra jämställdhetsprioriteringar på nationell och lokal nivå vad gäller budgetplanering.

UN Woman Sverige är en av UN Womens arton nationella kommittéer som har som uppgift att stödja UN Womens arbete för jämställdhet genom information, utbildning, politisk påverkan och insamling. I Sverige är Margareta Winberg ordförande och i landet finns ett antal lokala föreningar, varav en i Östersund där författaren och journalisten Elin Olofsson är ordförande.

Efter Margaretas anförande kom många intresserade frågor från den stora publiken. Som extra bonus bjöds också på allsång, där musikanterna, Margareta Winberg, Ivan Bingner, Calle Hernmark och Göran Winberg ackompanjerade.

Vid mötet gavs också information om kommunens så kallade Fixartjänster. Alla boende i kommunen som är över 67 år har rätt till denna tjänst, som kan vara att sätta upp tavlor, byta gardiner, hämta saker ur förråd med mera. Tjänsten utförs av kommunen och kostar 80 kronor per påbörjad timme.

Ordförande Marianne Stålberg informerade om nästa möte den 26 februari då Kerstin Ellert pratar om släktforskning.

Gertrud Hedberg