Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Leva livet

Annons

Börjar man släktforska och tittar lite mer på vad som döljer sig bakom kryptiska noteringar i olika dokument, kan man hitta mycket intressant. Där kan man hitta släktskap med både adelsmän och ruskiga brottslingar och man kan öppna på locket till gamla familjehemligheter och få förklaringar till historier som berättats i släkten. Att släktforska kan vara en mycket intressant sysselsättning. Det gäller bara att ha tålamod och vara noggrann och tycka om att som en detektiv, lösa problem. Det berättade Kerstin Ellert på PRO Leva livets medlemsmöte.

Kerstin Ellert är ordförande i Jämtlands Lokalhistoriker och släktforskare – JLS som håller till på landsarkivet i Östersund. På onsdagseftermiddagarna hjälper föreningens släktforskare andra forskare som kan behöva tips och råd.

– Varför vill man släktforska, frågade Kerstin Ellert och svarade själv att man kanske är intresserad av lokalhistoria och vill hitta sina rötter. Man kanske också vill berätta för sina barn och barnbarn om deras historia.

– Det är viktigt att prata med släktingar, framför allt de som är i äldsta generationen. Glöm inte kusiner och tremänningar. Fråga vad de känner till 2-3 generationer bakåt och även framåt. Skriv ner eller spela in deras berättelser. Fråga efter brev, dagböcker, tidningsklipp, foton och var noga med att notera namn, datum, plats för framtida forskning, sade Kerstin Ellert.

Sedan kan man föra in det man fått veta i ett släktträd. Det finns olika släktforskningsprogram för dator som gör det enklare än att ha lösa papper, som tillslut kan uppta åtskilliga hyllmeter.

Många vill direkt söka sig så långt tillbaka i tiden som möjligt, men börjar man titta mer på vad som döljer sig bakom namnen, kan man få fram mycket intressanta historier. Man kan söka i kyrkböcker, födelseböcker, vigselböcker, dödsböcker, husförhörslängder, församlingsböcker, i Statistiska centralbyråns register, folkräkning med mera. Därifrån kan man gå vidare till andra källor och gräva djupare.

– Det är viktigt att noggrant skriva upp källan till de olika uppgifterna, sade Kerstin Ellert. Annars kan det vara både tidsödande och svårt att söka sig fram till var man hittat uppgifterna.

Kerstin Ellert berättade om märkliga öden som spelats upp, när hon forskat i sin och makens rötter. Många berättelser var mycket gripande och några har också legat som underlag till böcker och filmmanus.

Efter Kerstin Ellerts föreläsning, hörde man på det intresserade sorlet, att många kände sig lockade av att själva ge sig in i släktforskningsgebitet.

Kulturinslaget på medlemsmötet stod Arne Lindström för, när han visade sin film från 90- talet om Wedemarks konditori. Wedemarks är för många ett kulturmärke, som varit sig likt under generationer. I filmen intervjuades gamla trotjänare och man fick också höra nya ägare berätta om hur man moderniserat, men ändå kunnat behålla mycket av den genuina miljön.

Arne Lindström passade också på att erbjuda en studiecirkel i filmteknik på Medieverkstaden, där han kunde vara ledare. Intresserade kan höra av sig till honom.

Reseledaren Karl Erik Johansson informerade om en planerad bussresa till Kulturhuvudstaden Umeå i augusti. Där visas bland annat operan Elektra, som Villy Wiklund berättade om. En intresseanmälan måste göras omgående, för att man ska kunna fortsätta planeringen av resan.

Gertrud Hedberg