Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Leva livet

När PRO Leva livet hade sitt månadsmöte i maj var det ett studiebesök som stod på programmet.

Ett stort antal medlemmar hade slutit upp vid träffen i det gamla tullhuset och blev välkomnade till Gaaltije, det sydsamiska kulturcentret i Östersund, av verksamhetsledaren Jerker Bexelius.

Jerker gav en liten inblick i vad Gaaltije är och vad det står för. Han inledde med att berätta om Sapmi, det område som sträcker sig över norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland, och som är samernas land. Det finns inga landsgränser inom Sapmi.

Deltagarna fick veta att det finns nio olika samiska språk inom området. Sydsamiskan, som används bland annat i vårt län, är ett av de mindre språken, som idag talas av ungefär 500 samer. I jämförelse kan nämnas nordsamiskan som talas av 20-25 000 personer i hela området.

Gaaltije har som uppgift att värna och vårda det samiska folkets kulturella och kristna intressen. Inom Gaaltije ska man stärka och utveckla det sydsamiska kultur- och näringslivet. I lokalerna finns utställningar och en liten butik. Lokalerna inrymmer också kontor och även Sametinget har sin administration en trappa upp här i det gamla tullhuset.

Här vill man levandegöra den samiska historien och kulturen. Inom Gaaltije arbetas det med ett flertal olika projekt och nästan all personal är projektanställd. Projektpengar söks bland annat ur EU-medel.

Det låter så spännande och intressant när Jerker Bexelius berättar om verksamheten men något som är väldigt slående är hur det går att bedriva en verksamhet överhuvud taget med de små medel som det svenska samhället ställer till samernas förfogande till denna viktiga gärning för att bevara kunnandet om, och intresset för, en av jordens minoritetskulturer.

PRO Leva livets ordförande Marianne Stålberg, som en stund tidigare hälsade alla välkomna till månadsmötet tackade Jerker för att han ställt upp vid studiebesöket. Marianne puffade lite för nästa träff i föreningen, som blir ett studiebesök i Backlunds trädgård i Kännåsen. Inbjudan kommer till medlemmarna snart. Naturligtvis hanns ett besök med i butiken och det gjordes nog en del affärer innan det blev dags för fika, som serverades av Agneta Åstrand, som även var flitig med kameran under dagen. Ulla Modén satt i ”kassan”.