Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Leva livet

En ung mycket lovande ordkonstnär förgyllde på onsdagen början av PRO Leva livets möte.

Det var Kata Nilsson, som berättade att hon ägnar sig åt spoken words både på skolan och på fritiden. Hon skriver och framför på ett mycket levande och eget sätt sina dikter. Samhällskritiska dikter men även kärleksdikter. Varje epos var långt och innehållsrikt och krävde en total koncentration inte bara av Kata själv, utan också av hennes publik. En beundransvärd prestation av en ung kvinna som studerar på gymnasiet här i staden och tillbringar sina vardagar på Palmcrantzskolan. Det här vill alla gärna höra mera av!

Mötet i övrigt bestod av ett föredrag av förre länsrådet Tage Levin som på ett intressant och mycket medryckande sätt berättade om Kungen av Siam, den store Chulalongkorn. En kung som ännu mer än 100 år efter sin död har viss makt över sina nu levande sentida undersåtar. Han var så framsynt och uträttade så mycket för sitt land att hans ande lever på ett högst påtagligt sätt ännu, i det Thailändska samhället. Idag är kungen av Siam en Guddom, större än någonsin. Ung som gammal, fattig som rik, man tillber kungen.

Ett av bevisen på detta kan man förstå då man betraktar den Thailändska paviljongen i Ragunda, dit alla i Sverige idag boende thailändare beger sig på en viss dag den 19 juli, varje år för att hylla sin bortgångne monark.

Denne kung moderniserade sitt land, avskaffade slaveriet, avskaffade dödsstraffet och månggiftet. Trots det hade han själv över 50 fruar och fick under sin levnad inte mindre än 77 barn.

Året var 1897 då kung Chulalongkorn företog sin äventyrliga resa till det fjärran Sverige och Ragunda där han och hans sällskap blev vederbörligen hyllade. Man kan bara tänka sig vilken uppståndelse det måste ha varit i dessa enslgt liggande skogsbygder när ett helt sällskap med kungligheter kommer på besök.

Tillkomsten av den thailändska paviljongen i Utanede har idag inneburit en utveckling av de Thai-Svenska relationerna i mycket hög grad. Samarbetet är starkt och mångsidigt och omfattar ett flertal samhällsområden. Allt fler turister reser till thailand varje år och bekantar sig med thailändska levnadsvanor, kultur, traditioner och matlagning.

Tage Levin har skrivit och givit ut en bok som handlar om när Chulalongkorn kom till Ragunda och om paviljongen i Utanede. Boken fanns till försäljning. Vi hade också ett lotteri och naturligtvis serverades kaffe med smörgås. Lite aktuell samhällsinformation förmedlades också av vår ordförande Marianne Stålberg, som avslutade mötet och tackade för dagen.