Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Leva livet

PRO Leva livets välbesökta höstmöte hölls i mitten av november i Östersunds folkdansares lokaler på Tiljan.

Annons

Åhörarna fick möta socionomen, psykoterapeuten, familjerådgivaren med mera Elisabeth Sandler som talade över ämnet Det goda åldrandet. Elisabeth utgick från tre olika infallsvinklar:

1. Det meningsfulla åldrandet. 2. Den fullbordade livscykeln. 3. Integritet eller uppgivenhet. Det blev en inspirerande utflykt i det vi kallar vårt åldrande. På ett spännande sätt förde Elisabeth in på tankar som Hur hänger det ihop? Varför blev jag som jag blev? Och Livet går inte i repris. Vi har alla med oss erfarenheter från hela vårt liv, som har präglat oss till den vi är i dag. Man vi har alltid ett val och vi gör alltid val – mer och mindre medvetna val. Vi får ta konsekvenser av våra val – vi har ett ansvar. Vad har ett visst val egentligen för mening? Vi blir utsatta för förändringar. Elisabeth gjorde oss också uppmärksamma på att småbarnstiden och barndomen har störst betydelse för hur vi blir som vuxna människor. Det var mycket intressanta tankar som Elisabeth hade att förmedla. Sådant som man inte alltid tänker på i sitt liv.

Efter paus och kaffedrickning blev det tid för Gertrud Nygren och Lars Lindh att prata om och visa prov på svensk folklig dans med tyngdpunkt naturligtvis på Jämtland/Härjedalen och de danser som levt vidare sedan flera hundra år tillbaka, i våra trakter. Genom upptecknande och genom muntlig tradition. Gertrud och Lars visade prov på många olika danser och de färgglada dräkterna (från Dalarna) gjorde uppträdandet extra festligt.

Höstmötet inom PRO-rörelsen innebär också att föreningen ska ta del av och bestämma om budget, medlemsavgift och verksamhetsplaner för föreningen kommande år. Medlemmarna beslöt helt enligt styrelsens förslag i alla delar. Förslag på kulturaktiviteter utanför sammanträdesplanen fanns också med på dagordningen. Inbjöds till En störd jul på Länskulturen den 3 december. Östersundsrevyn på Storsjöteatern och en föreställning av Friteatern den 13 februari i Brunflo.

Dagen blev så inspirerande för flera att två studiecirklar blev nästan på en gång fulltecknade, nämligen en cirkel i Folklig dans och en samtalscirkel som ska handla om Det goda åldrandet.