Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Leva livet

Det kalla tidningskriget som rådde mellan ÖP och LT på 1980-90-talen, då det gällde att visa vilken tidning som var bäst och då man slogs om varje prenumerant, läsare och annonsör, befinner sig numera i ett annat läge. Numera huserar båda tidningarna under samma tak, båda ingår i Mittmediakoncernen, har en gemensam administration och har mycket gemensamt material. Men det gäller ändå att vilja vara först med nyheterna och tänka konkurrens, för att sporras i sitt arbete.

Det berättade Per Hansson, ÖP och Kalle Olsson, LT, på PRO Leva livets månadsmöte. ÖP är dubbelt så stor som LT och har mer resurser, vilket innebär att de kan gräva mer, göra mer fördjupningar. LT som andra tidning, har presstöd, något som ÖP indirekt gynnas av. Men för att få fortsatt presstöd får inte tidningarna ha mer än 40 procent gemensamt material.

Båda tidningarna drabbas av den nedgång i upplaga, en effekt av den enorma utveckling som snabbt sker på nätet. Dagens unga kan inte tänka sig att prenumerera på en papperstidning, när de mycket snabbare och billigare kan ta till sig nyheter genom sina datorer och telefoner. Tidningarna måste anpassa sig till det. De har utvecklat e-tidningar som numera är exakta kopior av papperstidningen. Läsarna betalar en prenumerationsavgift. Men e-tidningen skulle kunna utvecklas ännu mer, med fler upplagor per dag, rörliga bilder, fördjupningar. Utvecklingen går väldigt snabbt och det innebär också spännande möjligheter. Nu behöver man också utveckla betalväggar på webben, där folk tror allt ska vara gratis. Efter årsskiftet kommer att finnas olika former av prenumerationspaket på webben.

Även journalistrollen förändras. Nu ska alla göra allt: skriva, fota, hantera webben. Det innebär både möjligheter och risker. På sikt kommer papperstidningens roll att förändras. Den kanske inte kommer ut sex dagar i veckan, kanske blir ett komplement till den digitala tidningen. Det finns många spekulationer för framtiden – som ligger ganska nära. Men flera av åhörarna på mötet påpekade att i deras generation känns det fortfarande viktigt att kunna bläddra i sin prasslande papperstidning vid frukostbordet, även om många också använde sig av webbens möjligheter.

Kulturinslaget vid mötet bestod av att Tage Levin berättade om Ol Pålsakrönikan som han arbetat med att sammanställa till en bok. Ol Pålsa var en kraftfull man från Gåxsjö som levde mellan 1840-1925. Han var bonde, handelsman, gästgivare, stenristare, nämndeman, landstingsman med mycket mer. Och han var folkminnesupptecknare av stor betydelse. Ur fem handskrivna volymer har Tage Levin lyckats tolka och sammanställa hans krönika. Många intressanta berättelser och historier hade OL Pålsa nedtecknat och han skrev också ner sina egna känslor, tankar och bekymmer. Krönikan är en riktig skatt att ösa ur för att få kännedom om människor, byggnationer, händelser i trakten Det framgår också att folk i hans närhet tyckte att han satt på sin kammare och skrev och skrev.

Ordförande Marianne Stålberg tackade de medverkande och deltagarna och puffade för nästa möte den 30 oktober, då det handlar om folkhälsa och friskvård.

Gertrud Hedberg

Bildtext: