Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Krokom 1

PRO Krokom har alltid flera resor under sommaren, så även i år. Efter vinterns landskapscirkel är det dags.

Den första resan går till vårt grannland Norge. Redan klockan åtta på morgonen den 14 juni hälsar Hillevi Karlsson deltagarna välkommen i bussen och som chaufför har de Peter Sjöström.

Man lämnar Östersund bakom sig och färden går ned mot Härjedalen, lunch väntar i Funäsdalen. Gruppen passerar Röros, åker ned genom Österdalen med höga fjäll på ena sidan och Glåma på den andra sidan (Glåma är Norges längsta fjord) som sakta smyger sig genom landskapet, det är så vackert.

Sju mil från Röros ligger resans mål Savalen fjällhotell. Ett unikt fritidsområde mitt mellan fjäll, skog och sjö. På Savalen möts deltagarna av trevlig personal som hälsar välkommen med kaffe och kakor, medan väskorna bärs upp på rummen, som har en underbar utsikt mot fjället och sjön Savalen.

Middag på kvällen med massor av rätter från Österdalen. Gott är det att krypa in under duntäcket sedan.

Morgonen dagen efter ligger det snö på marken, stora flingor dalar ned mellan de gröna lövträden. Kaffe på säng för de som önskar det, annars frukost halv åtta. Därefter reste de till Germundshaugvangen en fäbod med kor och kalvar som ligger 740 meter över havet. En vid utsikt där man ser andra ”sätrer” som är bemannade. Kaffe och bumat smakar gott där uppe.

På eftermiddagen är det hygge stund i ” Nisse-huset” där en riktig tomte tar emot i sin leksaksfabrik, på löpande band blir varje paket inslagna. Tomten spelar dragspel och har en bra sångröst. Deltagarna blir som barn på nytt i hans hus. Middag med Blötekake-afton avslutar dagen.

Nästa dag blir det en intressant resa till Akrust-centre. Kjell Aukrust var en norsk teknare, illustratör och författare. På väg därifrån görs ett stopp i Alvdal, en fin stad med en säregen kyrka.

Lunchbuffé väntar på Savalen. En vandrartur sker på eftermiddagen på en och en halv timme. Andra föredrar ett besök i spa med 32 gradigt vatten i bubbelpolen. Middag på kvällen med ”lyseafton” där bara levande ljus gäller. Mycket stämningsfullt.

Dagarna går fort, dags för hemresa så efter frukost lämnas rummet. Deltagarna tackar bröderna som äger anläggningen, de står ute och vinkar när vi åker där ifrån med ett på ”gensyn till bake”, det ställer vi gärna upp på.

Bussen kör dalgången uppåt igen med stopp i Röros, som också är en historisk plats.

Middagen äter deltagarna till sist på Stömbackakvarn, är väl hemma vid 21-tiden. Gruppen har haft en otrolig resa. Britt Jonasson tackar å allas vägnar Hillevi och Peter med en Savalenmössa som minne.

Alla är överens: ”Norge är fantastiskt”.