Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Jämtland

Annons
PRO Jämtlands län genomförde sitt höstmöte den 11 november. Ombud från samtliga PRO-föreningar ställde sig bakom bifogade uttalanden som togs vid Höstmötet.
Ta förnuftet till fånga i fråga om apoteken!
Regeringen svettas vidare med apoteksfrågan. Reformen skulle vara igång nu vid årsskiftet, men i somras köpte sig regeringen ytterligare tid och sköt genomförandet till nästa halvårsskifte.
Regeringens utredare Lars Reje konstaterade att Sverige genom Apoteket AB och partihandeln har en mycket effektiv läkemedelsdistribution, faktiskt Europas mest kostnadseffektiva system. Och Apotekens kunder är i allt väsentligt nöjda kunder, enligt Svenskt kvalitetsindex, SKI.
Nu borde regeringens proposition ha varit klar om den nya tidsplanen ska kunna följas. Men det dröjer. Grundbulten i utredaren Rejes förslag när det gäller prismodell och finansiering underkändes av en stor majoritet av remissorganen och uppenbarligen också av regeringen. Utredningen bäddade för en utveckling likt den i Norge, där apoteken tagits över av tre stora internationella grossist- och apoteksföretag.
Den norska modellen har många kritiker i Norge, den tilltalar inte farmacevterna och uppenbarligen inte heller näringsminister Maud Olofsson. Därför ska nu regeringen bl a med hjälp av Nutek snabbt och utan möjligheter till insyn och granskning konstruera en ny mer småföretagarvänlig modell.
De två första åren med alliansregeringen börjar lämna spår av alltför många ofärdiga förslag som genomförts snabbt. Låt inte Apoteket bli ännu ett i raden av dessa. Experimentera inte med något så viktigt som läkemedelsförsörjningen!
Varför byta ut Europas mest effektiva system av distribution av läkemedel mot ett som kommer att bli dyrare och som vi inte vet om det fungerar.
Och dessutom, varför brådskan att sälja just nu? Är det verkligen rätt tidpunkt?
Vi uppmanar regeringen: Ta en paus och tänk en gång till. Det borde vara möjligt att kombinera dagens effektiva struktur, med Apoteket AB och partihandeln, med nya driftsformer i samspel med personal, kooperativ och andra organisationer som finns inom vården.
Med öppet sinnelag och om den politiska prestigen läggs åt sidan borde det även i fråga om apotekens framtid vara möjligt att nå en stabil och bred politisk uppgörelse.
Uttalande
PRO Jämtlands län kan aldrig acceptera att skatteskillnaden mellan löntagare och pensionär ökar med cirka 10 procent.
Sverige är det enda land i världen som beskattar pensioner högre än arbetsinkomster.
En genomsnittspensionär har en pension på cirka 13 000 kronor per månad. I regeringens tabeller kan man avläsa att den som tjänar 150 000 kronor per år får 1 563 kronor ytterligare i jobbskatteavdrag 2009.
Trots att en pensionär får en skattesänkning med hälften av vad en löntagare får – 818 kronor per år eller 68 kronor i månaden, så ökar skillnaden dem emellan med cirka 60-65 kronor per månad från ca 600 kronor till 660–665 kronor.
Att skatteskillnaden ökar ytterligare mellan en genomsnittspensionär och en yrkesverksam med samma inkomst, det anser PRO Jämtlands län är en stor orättvisa och åldersdiskriminering!
Jobbskatteavdragen för 2007, 2008 och 2009 kostar staten 65 miljarder.
En tredjedel av den summan – 25 miljarder tar staten in genom en högre skatt för pensionärer, arbetslösa och långtidssjukskrivna !

Mer läsning

Annons