Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Hoting

För nionde året i rad arrangerades den 6 juni en friskvårdsdag på Solgården. Margaret Kanon har under alla åren varit huvudansvarig för program och förplägnad med stöd av tjänstvilliga medlemmar. I år föreläste författaren Inger Henriksson om restless legs och Margot Landgren från Rossön kåserade kring medicinalväxter. Margot Landgren som är en mycket mångkunnig kvinna har också medverkat under alla åren.

Glagympa, sittande rörelser till musik under ledning av Gunhild Näsholm och bisittare Astrid Hafeldt och Elsa Silberg, fick publiken att tända till. En gäst hos en senior i området kom spontant med sitt dragspel för att underhålla. Två unga nysvenskar som uppmärksammat att Solgården firade nationaldagen ville vara med. Bodums PRO var inbjudna till vänskapsmatch i boule. Soppa och kaffe med dessert serverades till självkostnadspris.

Föreningens första sommarresa som gick till Tulpanfestivalen i Backsjön, Sollefteå, blev en allt igenom lyckad upplevelse. Reseledare Eva-Lisa Nilsson har fått positiv respons från många deltagare. Tempot var lugnt och vädret idealiskt och programmet för heldagen kostade endast 220 kronor. PRO-ordförande i Bodum Janne Hansson, som är en god historieberättare, roade oss under färden.

Resan var sponsrad av ett reseföretag. Ett villkor för att ta del av projektet var att delta i en demonstration av sängkläder i ull under förmiddagen. Vi fick en intressant och lärorik föreläsning i en trevlig miljö. Efter demonstrationen bjöds vi på lunch på Hullsta gård.

Så följde ett studiebesök i en gårdsbutik på Strömsborg med bara lokalproducerade livsmedel. Den som inte var intresserad av studiebesöket i sig kunde njuta av omgivningen. Så gick resan vidare till huvudmålet, nämligen Tulpanfestivalen i Backsjön Sollefteå. Där togs vi emot av skaparen av odlingen som berättade om sin flytt från Holland till Sverige. Efter information om verksamheten var vi välkomna att utforska anläggningen på egen hand. Paret Carolina och Hasse har åstadkommit en imponerande anläggning som helt plötsligt dyker upp efter en bussresa på krokig grusväg genom skogslandskapet. Med blommande tulpaner i långa rader och av olika arter har det bevisats att tulpaner även kan odlas i vårt klimat. I år har 90 000 lökar planterats. När lökarna ska skördas används potatisupptagare.

Odlingen har en pedagogisk uppläggning. Den inbjuder till närmare studier eftersom tulpanerna är försedda med artnamn. Förutom all annan servering såldes holländska pannkakor som mest påminde om våra kolbullar toppade med ost. Den stora mängden av tulpaner lämnar ingen oberörd av skönheten.

Kerstin Sjölander