Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Frösön

I den mörka vinterkvällen samlades ett 50-tal medlemmar i Frösö PRO för det sedvanliga februarimötet. Ordföranden tyckte det var bra gjort att så pass många anslutit sig trots ruskväder och skidskytte på tv. Några nya medlemmar hälsades speciellt välkomna. Till ackompanjemang av Visionsorkestern, som stod för den musikaliska underhållningen för dagen, sjöngs Kamratvisan och därefter var mötet igång.

Med anledning av alla oroande rapporter om äldres mathållning och vår förenings engagemang i temat Hälsa hade vi besök av Lotta Forsberg från ABF som talade om KRAV mat. Hon berättade att det är benämning på mat som produceras av godkända och certifierade odlare och uppfödare. Köttet ska komma från djur som haft bästa möjliga livsvillkor och grönsakerna vi äter ska vara framodlade utan miljögifter och farliga bekämpningsmedel. Regler finns också för hur slaktdjur behandlas och hur fisket går till och att allt görs på ett klimatsmart sätt. Dessutom ingår ett socialt krav och en kontroll på att de som producerar produkterna ska ha så bra arbetsvillkor som möjligt. KRAV-märket på en matvara eller produkt visar att varan framställts på ett etiskt och miljöanpassat vis och man bidrar som konsument till att driva utvecklingen mot en hållbar livsmedelsproduktion framåt.

Hon avslutade med att säga att ekologiskt och kravmärkt inte är riktigt samma sak. KRAV-märkt går ett steg längre och certifierar varan vilket är ett strängare krav än ekologiskt. I båda fallen är det dock vi som konsumenter som styr utvecklingen när vi efterfrågar bättre mathållning.

PRO centralt är medlemmar i Fairtrade som är en produktmärkning som arbetar för bättre förutsättningar för odlare och anställda i deras arbets- och levnadsvillkor, inte minst viktigt i dessa tider när vi i så många fall styrs av marknadskrafterna.

Sedan förra året är Östersund diplomerad som Fairtrade-city. Ordföranden tackade Lotta för ett mycket givande och engagerat föredrag och därefter bjöds på fika och smörgås. Under tiden fick vi också lite av gamla godingar och svängig jazz till livs med Visionsorkestern och med sång av deras vokalist Anna Sofia Persdotter.

Ett mycket trevligt, informativt och tänkvärt möte avslutades av ordföranden som tackade för den musikaliska nostalgitrippen och påminde om nästa möte som blir årsmötet den 13 mars.

Sylvia Berg