Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO Föllinge och SPF Hårkandalen

Att resa är en upplevelse, som kan delas upp i tre faser - först planering och förväntan, ja kanske farhågor, sedan själva genomförandet och så minnena som kan vara som en god karamell att suga på... som nu när hösten är här.

Den 30 juli var vädret utmärkt för en busstur efter en mindre värmebölja, som dragit in över Jämtland. Då utgick en buss från Föllinge med medlemmar i PRO Föllinge-Laxsjö-Hotagen och SPF Hårkandalen.

Första målet var den vackert belägna turistbyrån i Krokom. Där klev Urban Widholm in i vår buss för att visa oss runt i Åre kommun denna dag. Med en sådan kunnig guide, som på ett medryckande sätt berättar om livet i dag och även ger många historiska återblickar, så fascineras man över vilken mångfald vårt landskap har att erbjuda. Flera resenärer hade erfarenhet av att driva ett jordbruk, så då blev det naturligt att göra det första studiebesöket hos Urbans bror, Jerker Widholm, som med fru och barn driver den extremt moderna Trägsta gård i Hallen. Här smakade det gott med kaffe och macka, som Urban hade med sig från sitt hotell Fjällsätra i Undersåker.

Sedan guidades vi runt bland djuren, fick höra hur en mjölkningsrobot fungerar, ja till och med en utfordringsrobot finns på gården. Fyllda av inblickar i hur livet på en bondgård är i dag, så gick färden vidare till Mörsil och Kretsloppshuset där vi beundrade trädgårdar både utom- och inomhus. Sedan tog oss vår trevlige chaufför Mats-Håkan Olsson in mot Åre by där hotell Copperhill var nästa besöksmål. Vi fick titta in i ett hotellrum och beundra allt storartat och lyxigt i denna byggnad. Längs den branta och slingrande vägen ner står fritidshus så långt ögat når och Urban pekar också på huset som Zlatan brukar besöka.

Efter god lunch på Fjällsätra styrde bussen mot Ottsjö. De som önskade fick göra en liten vandring och alla njöt av den fantastiska fjällutsikten. En promenad blev det sedan till den härliga otroligt långgrunda sandstranden vid Nulltjärnarna som bjöd på fotbad för hågade.

Där filmaren Bo Kristiansson bor gjordes ett spontanstopp, men Bo var ute för att förbereda för björnspaning, som han bedriver från sitt specialbyggda gömsle för turister. Han kommer till aulan i Föllinge för att berätta mer om detta den 5 november! Vi fick i alla fall se parets artrika prunkande trädgård.

Efter många intressanta fakta om bygden förmedlade av vår utmärkte ciceron så återkom vi till Fjällsätra och bjöds på en rundvandring i den mysiga och trivsamma miljön, där alla de 41 rummen är individuellt inredda. I växthuset visade prunkande pelargoner att de verkligen trivs bra. Så var det dags för en välsmakande middag med en rolig överraskning till desserten! Då bjöds på sång av Anette Johansson, som bor med sin familj i Undersåker men är uppväxt i Föllinge och hon ackompanjerades av kantorn Per Wiklander. Efter varma applåder som tack för en innehållsrik dag så blev det hemresa. Då kom regnet som var välbehövligt och vi hade ju tak över huvudet och en chaufför som tryggt tog oss hem.

Anita Granström PRO och Gunhild Persson SPF