Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privata vinster inom vården upprör politiker

Sedan Nya närvården AB startade 2010 har företaget redovisat en vinst på drygt 2,1 miljoner. Hans Boberg, vd, äger 65 procent av aktierna och har fått drygt 1,4 miljoner kronor i utdelning under de tre verksamhetsåren.

– Jag trodde inte att Nya närvården tog ut sådana stora vinster när jag debatterade i talarstolen. Det här känns inte bra.

Regionrådet Robert Uittos (S) reaktion när LT visar honom Nya närvårdens årsredovisning är en blandning av ilska och frustration.

Detsamma gäller för hans partikamrater Ann-Marie Johansson, som ansvarar för primärvården i länet och Bengt Bergqvist som bor i Strömsund.

Snabbt räknar Robert Uitto ut att vinsten hade kunnat användas till att anställa ytterligare fem sjuksköterskor inom landstinget.

Christer Siwertsson (M) menar att man måste få en vinst i bolaget.

– Du kan inte driva ett företag utan att få en vinst, det vore väl bra om landstinget också kunde gå med vinst på sina hälsocentraler, säger han. Men stora övervinster ska återinvesteras i verksamheten.

Under landstingsfullmäktiges sammanträde diskuterades förslaget till ett rättvisare ersättningssystem för länets primärvård, ett system som skulle göra Nya närvården till stora förlorare.

– Vi kunde inte förutse att ersättningssystemet skulle slå som det gjorde, konstaterar Ann-Marie Johansson. Det går inte att slå ut ersättningen per person.

Bengt Bergqvist konstaterar att de inte ville annat än att säkra vården i glesbygden.

Det nya ersättningssystemet kommer att gälla från den 1 januari 2015 och då menar Ann-Marie Johansson att Nya närvården får tid på sig att ställa om verksamheten efter de nya förutsättningarna.

– I den ersättning som gäller i dag så ersätts vård av patienter i glesbygd högre än de som bor i eller i närheten av Östersund. Enkelt kan man beskriva det så att ju längre från Östersund hälsocentralen är etablerad desto högre ersättning per patient, säger Ann-Marie Johansson vidare.

Nya närvården har en hälsocentral som ligger i Hoting och sedan har de öppnat filialer i Strömsund och i Hammerdal.

Det gör att de har högsta ersättning för alla patienter – plötsligt fick de 1,6 miljoner mer än vad Utrikeshälsan i Hammerdal hade när de tvingades bomma igen.

Majoriteten i landstinget anser nu att det måste till ett rättvisare system där glesbygdsfaktorn bygger på åtta mil från Östersund.

Men Christer Siwertsson tycker inte om förslaget och lovar att rätta till detta om det blir en borgerlig majoritet i landstinget efter valet.

– Ni vill ha bort de privata aktörerna för att kunna täcka kostnaderna i Östersund, säger han till sina politiska motståndare. Ni har en dold agenda och ni utsätter invånarna i Strömsund för att bli av med sina läkare och hälsocentraler.