Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pristyngd öltillverkare bygger ut

Ölsortimentet på pubar och restauranger bara växer, det provas, smakas och diskuteras ale, lager, stout och allehanda ölsorter. Allt fler ger sig på att brygga öl hemma och på Systembolaget sväller sortimentet. Landets ökade ölintresse märks även på ett av landets största mikrobryggeri, Jämtlands bryggeri i Pilgrimstad. Där byggs verksamheten ut för att kunna öka produktionstakten med 20–25 procent.

Annons

– Försäljningen ökar hela tiden, säger bryggmästare Mats Nyström när han möter upp i bryggeriets nyinredda representationsvåning där väggarna är fyllda med alla utmärkelser som de jämtländska ölsorterna kammat hem sedan bryggeriet startade 1996. Väggen med gulddiplom är för övrigt överlägset störst.

– Vi har inte riktigt haft något utrymme för att ta emot gäster, så nu har vi inrett det här. Här ska vi kunna ta emot grupper, hålla provsmakning och berätta om öl, säger han och visar stolt upp en bardisk i koppar, en gammal bryggpanna från Tillbryggerierna.

Intresset för öl har växt de senaste åren, det märks inte bara på försäljningen. Konkurrensen har också hårdnat.

– När bryggeriet startade 1996 fanns det ungefär 20–25 mikrobryggerier i Sverige. Nu har det passerat 100 stycken med råge och dessutom importeras det väldigt mycket ölsorter, säger Mats Nyström.

Men Jämtlands bryggeri verkar stå stadigt på ölhyllorna trots konkurrensen. Och där kan det geografiska läget i Pilgrimstad vara en fördel, tror Mats.

– Jämtar är precis som norrmännen väldigt patriotiska. De köper gärna lokalt även om det kostar lite mer. Och det var faktiskt matbutikerna i länet som frågade om vi inte kunde börja göra en folköl som de kunde sälja också.

Så kom folkölsvarianten av Steamer till. Både 2011 och 2012 vann den guld i klassen "Bästa folköl" på öl- och whiskeyfestivalen i Stockholm.

Även de lokala restaurangerna och hotellen vill ha lokalt öl i sitt utbud. På så vis kommer många fjällturister i Jämtland och Härjedalen i kontakt med ölet.

– Jag förmodar att det är därför vi säljer ganska bra i Mälardalsområdet, säger Mats Nyström och visar sedan var bryggeriet har byggt ut för att kunna få plats med fyra nya jästankar som ska komplettera de åtta de redan har.

Inuti de blänkande stora tankarna ryms 4 500 liter öl.

– Jäsningen tar mellan fyra och sju dagar och temperaturen är oerhört viktigt.

Men dessförinnan har fyra komponenter bryggts ihop.

– Recepten är egentligen inte så hemliga eftersom det är så många faktorer som spelar in, säger bryggmästaren.

Jäst, malt och humle ska blandas. Malten köps in från ett familjeägt mälteri i England och humlen hämtas från olika delar av världen.

– Sen är det vatten och vårt vatten kommer från Pilgrimskällan, det är mineralrikt och fint och passar bra till öltillverkning.

Sägnen säger även att Pilgrimskällan i Pilgrimstad har helande egenskaper. Det var vid den källan som pilgrimer och resande på väg till Trondheims domkyrka under medeltiden stannade till för att dricka vatten, söka bot och förlåtelse. Och gamla historier berättar hur folk tillfrisknade från allehanda krämpor.

Huruvida denna sägen påverkar ölet är oklart. Men bryggmästaren Mats Nyström påpekar att öl faktiskt inte innehåller några patogena bakterier, det vill säga inget som kan skapa sjukdomar.

– Det är inget skadligt för människan i öl, om man bortser från alkoholen. Det var därför man drack så mycket öl på medeltiden. Då var dricksvattnet oftast förorenat och innebar att man kunde bli sjuk.

Bryggprocessen i öl skapade en pålitlig dryck. I de högre borgarstånden kunde det drickas så mycket som fem till tio liter öl per dag. Men då var alkoholhalten i ölet betydligt lägre än i dag, påpekar Mats Nyström.

Hälsosamt eller inte. Intresset för öl ökar för varje år och Jämtlands bryggeri tar årligen fram nya ölsorter. Inför detta provbrygger man inte i någon liten skala.

– Man måste göra allt i full skala, 4 500 liter, så det är en viss tankeprocess som sätts i gång inför det arbetet, säger Mats Nyström.

Men han har gedigen erfarenhet. Han är tredje generationens bryggmästare, utbildad i Köpenhamn och har varit verksam sedan 1978. Innan han kom till Jämtlands bryggeri 2006 har han jobbat på Pripps bryggerier i Sundsvall, Ryssland, Ukraina och Baltikum. Därtill är han lärare på Västerbergslagens utbildningscentrum, vid landets enda yrkesutbildning i bryggeriteknik.

Någon ny ölsort ligger dock inte och jäser när LT är på besök.

– Nej, nu har vi haft fullt upp med julölen. Men vi brukar släppa en ny sort varje höst inför öl- och whiskeyfestivalen i Stockholm.