Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Priset till Liu – ett försök att påverka som kan lyckas

Att något måste göras är uppenbart. Hur det ska göras är mindre självklart. Men utdelandet av Nobels fredspris till en fängslad människorättsaktivist, ger – trots kinesiska protester – säkert mer än hundra pekpinnar utdelade av statsmän på besök i Kina. Fast ett pris som detta är inte utan risker. Är det något som Kina – och då inte bara dagens ledare – är allergiska mot, så är det utländska påtryckningar. Speciellt gäller det när nationens odelbarhet hotas, fast det gäller lyckligtvis inte i detta fall.

Det är ändå svårt att tro att Fredspriset till Liu Xiaobo inte ska få betydelse på lite längre sikt. Och det är ju ändå han och hans likasinnade som genom att sitta fängslade betalar det högsta priset för att Kina ännu inte är en demokrati. Liu Xiaobo blev demokratiaktivist redan under den politiska vår som föregick massakern på Himmelska Fridens torg i Beijing 1989. För två år sen dömdes han till elva års fängelse som en av ledarna för Charta 08, ett upprop för demokrati som inspirerats av de tjeckoslovakiska demokratikämparnas Charta 77.

Värt att notera är att också Kinas premiärminister Wen Jiabao uttalar sig om behovet av politiska reformer i Kina. Det kan, säger en kinesiskt expert till DN i torsdags, betyda antingen att en förändring är på gång, att han sonderar terrängen eller att det är Wens politiska testamente till en kommande generation politiska ledare.

När kommer då demokratin i form av yttrandefrihet, tryckfrihet och flerpartisystem till Kina? Vem vet? Men det är uppenbart också för många kineser att enpartisystemet rymmer en inneboende risk för korruption och maktmissbruk. I den mån det slår mot ekonomin öppnas möjligheter. Men samtidigt som Wen ger små öppningar på ett politiskt plan markerar han att Kina inte tänker riskera sin starka ekonomiska tillväxt för att blidka västvärldens krav på en ändring i valutapolitiken, eftersom lägre tillväxt kan leda till social oro i de delar av landet som halkar efter när kustlandet exploderar i snabb utveckling. Det som är säkert är att utvecklingen går snabbt. Nobelpriset är ett försök att påverka riktningen.