Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Priset sjunker - då byter bönder mejeri

Trägsta mjölkgård går över till Norrmejerier. Och fler jämtlandsgårdar väntas följa efter.
I bakgrunden lurar en mjölkkris och dessutom är Norrmejeriers erbjudande lukrativt.

I skrivande stund ser det ut som att fyra av länets ekomjölkföretag lämnar Arla för Norrmejerier.

LRF beräknar att nära tre miljoner kilo jämtländsk ekomjölk kan komma att skickas över till Umeå och Norrmejerier, men några avtal med våra jämtländska mjölkbönder är inte skrivna än. Det sker tidigast nästa vecka, enligt uppgifter från Norrmejerier.

– Det är en stor efterfrågan på ekologisk mjölkråvara och så ser det ut i hela Sverige. Vi jobbar stenhårt med att få våra egna mjölkbönder att öka sin produktion eller att få fler att ställa om till ekologiskt, säger Kristina Stiernspetz, kommunikationsansvarig på Norrmejerier.

Fast Norrmejeriers egna ekologiska mjölkproduktion räcker inte och därför är ekomjölkföretagen i Jämtland extra intressanta.

Trägsta mjölkgård i Hallen som drivs av Eva och Torgny Widholm fick en trevare från Norrmejeriers inköpare redan i somras.

För familjen Widholm är det erbjudandet om 30 öre extra per kilo mjölk som är den avgörande faktorn att de lämnar Arla och går till Norrmejerier.

– De håller en annan prisklass. Det avgjorde saken, säger Eva Widholm.

– Det är ekonomin det i slutändan handlar om. Dessutom vet vi att konsumenterna i Norrland är otroligt trogna sina företag så det känns tryggt att ta det här steget, säger Torgny Widholm och fortsätter:

– Vi vet att vår mjölk kommer att vara kravprodukter. Vår kravmjölk kan tidigare ha gått till vanlig mjölk. Men nu, med det jobb vi har lagt till att få till den här mjölken, vet vi att de produkterna kommer att säljas och serveras som kravmjölk. Det är viktigt för oss, även om det levereras till Umeå i stället för Arlamejeriet i Sundsvall.

Försäljningssiffrorna i konsumentled talar sitt tydliga språk; fler väljer ekologiskt, men samtidigt kan inte Arla erbjuda extra slantar för mjölken.

– Signalerna har ju kommit att vi säljer mer ekomjölk, men ändå märker vi inget på priset, säger Torgny.

– Dessutom sjunker grundpriset för vår mjölk och det blir ju mer kännbart för oss, säger Eva.

Vanliga mjölkkonsumenter är det svårt att förstå att några ören hit eller dig skulle göra någon större skillnad men för ett mjölkföretag som Trägsta mjölkgård som levererar i genomsnitt 3000 kilo mjölk per dag eller 1,1 miljoner kilo mjölk per år blir den lilla pengabäcken till en flod av kapital.

– Ett öres sänkning låter ju så fjuttigt, men på mängden mjölk slår det hårt. 30 öre på det ekologiska tillägget är en heltidstjänst för oss, säger Eva Widholm.

Mejeriföretagen i Sverige och Europa har problem och det är världsmarknaden som styr priset på mjölken som har rasat från toppnivåer på 3,66 kronor per kilo i april till 3,16 kronor i dag. Experter pratar om en sänkning till 2,50 kronor.

– Vi är inga gnällbönder, det vill jag poängtera. Vi är företagare och har sparat i ladorna när försäljningspriset var högt, men den här nedgången vi har nu smärtar och kommer vi ner på 2,50 kronor då klarar vi oss inte, säger Torgny Widholm.