Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Priset på skilsmässan: 1,4 miljoner

Bräcke kommun kom på onsdagen överens med kommunens vård- och omsorgschef Saila Quicklund om att Quicklund med omedelbar verkan lämnar sitt jobb.

Annons

Prislappen på skilsmässan: 1,4 miljoner kronor inklusive sociala avgifter. Det motsvarar 21 månadslöner.
– Man måste undra vad som går att förändra i Bräcke kommun när ett anonymt brev kan leda till att rädda chefer köper ut en underchef för dyra skattepengar, säger Saila Quicklund till LT.

Ett anonymt brev till kommunledningen, kollektivt skrivet av 25 företrädare för kommunens sjukvårdsverksamhet, i vilket skrivarna ondgör sig över Quicklunds sätt att agera inför sina underställda, skapade kraftig turbulens med nu känt resultat.

– Vårt brev var inte avsett för media, men blev en offentlig handling, säger två av dem som står bakom, Anna Maria Jonsson och Katrin Holmlund,

– Det var inte meningen att det skulle bli så här illa!

Saila Quicklund som förlorat sitt chefsjobb över avdelningen med dess 400 anställda är tydligt bedrövad över det som hänt:

– Jag har fått beröm för mina insatser och jag tar inte på mig anklagelser som jag inte vill vidkännas.

Bräcke kommun har för sin lönesättning en poängmodell där man bland annat betygsätter personalen utifrån förmågan att samarbeta, kompetens, bemötande och flexibilitet, en värdering där Quicklund har toppoäng.

– Om jag hade förtjänat kritiken i brevet hade jag blivit uppsagd i stället för att få en ekonomisk uppgörelse.

– Avgångsvederlaget visar att ledningen inte haft tillräckliga skäl att göra sig av med mig.

Efter att ha vänt Bräcke kommuns vård- och omsorgsavdelnings ekonomi till ett plusresultat står avdelningen inför ett politiskt uppdrag att spara sju miljoner.

– Då måste man vara bestämd och jobba hårt och då är det inte alltid lätt att vara populär.

Saila Quicklund, 48, legitimerad sjukgymnast med rötterna i Flatnor, Bodsjö, har med ett par avbrott arbetat i Bräcke kommun i 19 år.

Hon började som sjukgymnast och fortsatte som enhetschef för rehabverksamheten i Kälarne - som hon för övrigt initierade.

Därefter handplockades hon till kommunens vård- och omsorgschef, där hon efterträdde Birgit Östberg.

Enligt vad Saila själv uppger har hennes fack, Svenska Akademikerförbundet, förundrats över hanteringen av hennes fall och hur illa underbyggt det är.

– Jag har inte fått möta de arbetstagare som anklagat mig och ingen har kunnat visa mig någon dokumentation över mina påstådda missgrepp.

– Hela processen mot mig har klarats av på några dagar. Det har tydligen varit väldigt bråttom.

– Med lite vilja hade man säkert med enkel dialog kunnat lösa problemet med det anonyma brevet.

Enligt vad LT erfar har politiska röster höjts för att Saila Quicklund borde kunna vara lämplig blivande ny kommundirektör(!).

Saila Quicklund är vid sidan av sitt jobb i kommunen ordförande i länsmoderaterna, sitter i Östersunds kommunfullmäktige och är ledamot i moderaternas partistyrelse. Hon har efterträtt Ola Sundell i topp på länsmoderaternas riksdagslista inför höstens val, något som beroende på valutgången torde kunna förpassa henne till riksdagsbänken under kommande mandatperiod.

Hon har även ett förflutet som ordförande i längdkommittén i Svenska skidförbundet.