Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Priset för läraryrket

I morgon är den sista dagen att söka till universitetet. Det märks – på bio rullar reklam för olika högskolor och yrken. Allra mest marknadsföring finns för att uppmuntra unga till att bli lärare. Sverige har en situation där fler lärare behövs men få vill bli det trots den höga arbetslösheten. En situation så absurd att det knappt går att få ihop. Hur kunde det bli så?

Skolor slåss om lärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen. En rektor beskrev att de brukar få väldigt många ansökningar – men från människor som är utbildade kockar eller jobbar med städning. Människor som aldrig stått längst fram i ett klassrum. 

En gammal insändare i Östersundsposten har spridit sig över hela internet. Avsändare är Robert Nordin, lärare på Lugnviksskolan. Med rubriken "Sex skäl till varför lärare INTE ska ha högre lön" skriver han ironiskt om att fler analfabeter inte är ett problem och att läraryrket inte får tas över av karriärister som tycker att lön spelar någon roll.

Svenska elevers sjunkande resultat har skapat en debatt som antagligen kommer att pågå hela valåret. Vissa menar att betyg från lägre åldrar är lösningen. Anders Borg (M) skyllde de dåliga resultaten på lärarnas pedagogik. Flera andra partier kräver mindre klasser som ett sätt att förbättra skolan. En reform som kommer att kräva fler utbildade lärare. 

"Det är ju inte bra när det är en minoritet som kan stava. När det faktiskt är en minoritet som kan skriva ett helt, sammanhängande stycke utan syftningsfel." Det säger universitetslektor Hanna Enefalk till SVT om de lärarutbildningar där antagningskraven är så låga att alla som söker kommer in. Det är nästan jobbigt att skriva om att så få söker, rädslan är att skapa något självuppfyllande. Men det känns ännu värre att låtsas som ingenting. 

I mars beskrev utbildningsminister Jan Björklund (FP) glatt att antalet sökande till lärarutbildningen har ökat med 27 procent. Men när det granskades hur många av de sökande som faktiskt påbörjade utbildningen fanns det ingen ökning alls. 

Arbetslösheten är hög och fler lärare kommer behövas. Ändå väljs yrket bort. Det är nog dags att sluta prata om höjd status och i stället ge en högre lön. Inte se läraryrket som ett obetalt kall, utan förbättra arbetsvillkoren. Reklamfilmer på bio kanske får någon att vilja bli lärare. Men för att hitta en riktig lösning är nog det bästa att lyssna mer på Robert Nordin och mindre på Jan Björklund och Anders Borgs vilda gissningar.