Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Priserna regnar och ansökningarna haglar

Det blåser medvind för skyttegymnasiet i Strömsund.
Under de senaste månadernas tävlingar har skolans elever kammat hem en mängd medaljer och tillströmningen av nya elever är nu i nivå med tiden som riksidrottsgymnasium.

2015 har börjat bra för Hjalmar Strömerskolans skyttegymnasium.

– Vi har 13 elever och de senaste SM-helgerna har resulterat i fyra medaljer, säger Niklas Engström tränare vid skyttegymnasiet i Strömsund.

Rebecka Andersson, ursprungligen från Dorotea, vann guld i luftpistol.

– Hon tog ledningen ganska tidigt och höll ledningen genom hela finalen och tog SM-guld. Det var hennes SM-debut så det är riktigt stort, säger Niklas Engström.

Utöver den prestationen vann Hilde Karlsson ett brons i junior-SM i luftgevär samt att finalen i herrarnas juniorklass i pistol blev helt Hjalmar Strömersk eftersom två av skolans elever gjorde upp i en man mot man match om SM-guldet. Carl Larsson från Järpen mötte Thomas Friberg, Norrköping, i finalen.

– De går i samma klass på skyttegymnasiet och de tränar tillsammans. Det visade sig till slut att Carl var strået vassare den här gången och vann med en träff mer än Thomas, berättar Niklas Engström.

Februari och mars är en tävlingsintensiv period inom sportskyttet och i slutet av februari gjorde eleverna bra ifrån sig även i internationella sammanhang.

– Vi åker på en internationell tävling varje år. Vi letar upp en tävling som man får som bäst tävlingsutbyte av, en bra träningsmatch mot internationellt motstånd, förklarar Engström.

Den här gången föll valet på en Intershoot i Haag, Holland, vilken även den slutade med framgångar för Strömsundsskyttarna.

– Rebecka Andersson gick ut hårt och tog silver i den tävlingen, säger Niklas Engström.

Men det är inte bara på tävlingsbanorna som skyttegymnasiet skördar framgångar, även antalet ansökningar till nästa läsår betraktar skolledningen som en framgång.

– Vi har antagit tolv nya elever till hösten, säger Engström.

– Vi kämpar oss tillbaka till den nivå som det var på den tiden då vi var riksidrottsgymnasium, RIG, då vi låg på ungefär tio elever per årskull.

Anledningen till de små klasser som skyttegymnasiet haft de senaste åren kan ha olika förklaringar, enligt Niklas Engström, inte bara förlusten av RIG-status till Sävsjö.

– Dels har det varit mindre barnkullar under en period men visst märker man av att alla de som ville söka skyttegymnasium förr var tvungna att söka till oss och så är det inte nu.

Trots det har vissa elever faktiskt nekats en plats på Hjalmar Strömer inför kommande läsår.

– Vi ska fortfarande hålla RIG-kvalitet som tidigare även om vi inte har den statusen, det är samma verksamhet som pågår nu som tidigare, säger skyttetränaren Niklas Engström.