Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisad pjäs om hatbrott kommer till Östersund

/
  • Helena Sandström, Mattias Brunn och Mårten Andersson gör tre av rollerna i prisbelönta ”No tears för queers”.Foto: Ola Kjelbye/riksteatern

”No tears for queers”, en pjäs om manlighet och hatbrott, kammade hem förstapriset i kategorin Årets scen på Gaygalan i måndags.

I april kommer föreställningen till Östersund.

Annons

Vid Gaygalan, som arrangeras av tidningen QX, utses vinnare i 18 olika klasser, däribland alltså Årets scenföreställning.

Titeln gick i år till ”No tears for queers” som bygger på Johan Hiltons reportagebok med samma namn, och har satts upp i samarbete mellan Riksteatern och Regionteater Väst. Den turnerade under hösten i stora delar av Sverige. Turnén fortsätter under våren och avslutas i april med sju skolföreställningar på Folkets hus i Östersund.

Pjäsen handlar om de brutala morden på tre homosexuella killar i Katrineholm, Göteborg och Laramie i USA. De tre fallen har slående likheter. Förövarna är unga och morden präglade av övervåld och skrämmande brutalitet. I en väv berättad av fyra aktörer kommer förövare, rättsamhälle, vänner och familj till tals.

”No tears for queers” öppnar för samtal om demokrati, mansrollen och allas vårt eget ansvar att arbeta för ett samhälle där alla känner sig trygga att leva sitt liv som de själva vill.

Elisabeth Fröling, rikstea- terkonsulent med inriktning på barn- och ungdomsteater i Jämtland, berättar att föreställningarna i Östersund i april arrangeras i samarbete mellan Riksteatern, Svenska kyrkan, RFSL och skolan.

– ”No tears for queers” är en skrämmande och gripande föreställning som verkligen kräver efterbearbetning och RFSL kommer att finnas på plats för den som behöver prata efteråt, säger Elisabeth Fröling.

Mer läsning

Annons