Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prioritera arbetsmiljön

Sverige är fortfarande ett land som ligger relativt bra till när det gäller trygghet på arbetet. Men antalet arbetsplatsolyckor och långtidssjukskrivningar ökar.

Förra året anmäldes över 30 000 arbetsplatsolyckor. 30 000 personer skadades så pass allvarligt på sitt arbete att det ledde till sjukfrånvaro. 45 personer avled av en skada som skedde på arbetet. Värst är läget inom vården och omsorgen, enligt en ny rapport från LO.

Nu krävs åtgärder. LO föreslår i sin rapport en nollvision för dödsfall på jobbet, mer resurser till Arbetsmiljöverket och ett nationellt centrum för arbetslivsforskning. Bra och konkreta förslag, men frågan behöver lyftas fram ännu mer i ljuset. Med tanke på att vården är ett av de områden där arbetsplatsolyckorna och långtidssjukskrivningarna ökar mest är det inte särskilt långsökt att tro att effektiviseringar och nedskärningar är en del av problemet.

Problemen med arbetsrelaterade skador och sjukskrivningar beror till stor del på en eftersatt arbetsmiljö, men även den psykosociala faktorn är viktig. Ju mer det effektiviseras och ju färre som arbetar desto snabbare måste arbetet göras. Då blir risken större för skador, både fysiska och psykiska sådana.

Stress på arbetet blir vanligare men diskuteras alltför ofta på individnivå och sällan som det samhällsproblem det är.

Det bör givetvis ses som en rättighet att så långt det är möjligt inte riskera skador på arbetet. Dessutom leder sjukskrivningar till stora kostnader för samhället. Ökade satsningar på arbetsmiljö gynnar både enskilda individer och samhället. Att frågan inte tar större plats i samhällsdebatten än vad den gör är faktiskt ganska konstigt.