Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Primärvårdens prognos: 15 miljoner back 2013

Primärvåden visar på fem miljoner bättre i resultat jämfört med förra året, men årsprognosen ligger på minus 15 miljoner.

– Stafettkostnaderna har minskat med 1,7 miljoner medan arvodesanställda läkare i stället har ökat med nästan lika mycket, säger primärvårdschefen Olle Christmansson.

Fokus har under året legat på att minska läkare från bemanningsföretag i främst Östersundsområdet. Målet har varit att halvera användandet jämfört med 2012.

– Hittills har det målet nåtts inom Östersunds primärvårdsområde, men tyvärr har andra delar tvingats öka användandet. Störst problem med läkarbemanningen är det i Strömsund och Ragunda. Men även Åre visar en stor avvikelse gentemot budget, säger Olle Christmansson.

Därför blir också det ekonomiska resultatet mycket dystert för hälsovalsdelen. Men i Östersund har den negativa trend som rått länge vänt och visar i år på en förbättring mot föregående år på runt 2,5 miljoner

Men prognosen är tuff och Olle Christmansson tror att det kan krävas neddragning av verksamhet alternativt stängning av en eller flera enheter. Mer vill han inte säga i dagsläget.

Landstinget driver 22 hälsocentraler och inom Östersund ligger den faktiska läkarbemanningen i nuläget på 60 procent.

Primärvårdschefen påpekar att arbetsmiljön inom vissa arbetsplatser i Östersund är mycket ansträngd.

Det vittnar inte minst distriktssköterskorna från Brunflo hälsocentral om i ett öppet brev.

"Våra sinnen fylls i dag i stället av ångest, oro och en ständigt närvarande känsla av vanmakt. Att varje dag vara rädd för att göra felbedömningar som kan orsaka lidande för patienten känns oerhört pressande", skriver de.

De säger även att två är sjukskrivna på grund av besvär som kan relateras till rådande situation, besvär som sömnstörningar, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning med mera.

"Att så ofta mötas av missnöje, ibland aggression eller förtvivlan från patienter har ett pris även för oss distriktssköterskor!"