Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Primärvården går mot sotdöden

Om inte landstinget tänker om kommer primärvården att gå sotdöden till mötes.

Ska hälsocentralerna överleva måste landstinget lägga ner någon av specialistavdelningarna på sjukhuset.

Det slår Lennart Oscarsson, ordförande för Utrikeshälsan AB i Hammerdal fast.

– Det måste till ett radikalt förslag och mitt är att plocka bort något på sjukhuset i Östersund och börja samarbeta med Sundsvall. Det är bara att välja mellan det eller att ha kvar hälsocentralerna ute i länet.

Lennart Oscarsson skräder inte orden.

I början av juli kommer Utrikeshälsan AB att skriva avtal med landstinget om att ingå i det fria hälsovalet. Sedan ska de börja marknadsföra sig för att få fler patienter att lista sig hos just dem.

Men för att de ska ha en chans menar Lennart Oscarsson att Östersund måste tänka om, för Utrikeshälsan kommer inte att överleva om de ska vara med och betala fler underskott.

– Vi har god ekonomi i dag och pengarna vill vi investera i verksamheten.

För Utrikeshälsan började kampen om en hälsocentral i Hammerdal år 2005, då landstinget ville lägga ner och flytta verksamheten till Strömsund. I stället skulle hälsocentralen bli en distriktssköterskemottagning.

Det var då landstinget som bäst började sin lansering av mobila vårdenheter.

Men i Hammerdal mobiliserade invånarna och inom en kvart hade de fått 1 300 medlemmar i Hammerdals intresseförening med ambitionen att driva hälsocentralen vidare.

Tre herrar fick uppdraget att räkna på ett förslag och efter ett års förhandling kunde ägarna Hammerdals intresseförening den 1 november 2006 slå upp portarna till Utrikeshälsan AB.

De var ett eget bolag med avtal med landstinget.

De öppnade med två danska läkare som fanns i Hammerdal några dagar i veckan.

– Vi ville vara säkra på att detta inte blev något köp-, säljobjekt, säger Tomas Amilon som sitter i styrelsen och är fastighets och IT-ansvarig. Därför är intresseföreningen hundra procent ägare av hälsocentralen.

Lennart Oscarsson, Tomas Amilon och tillförordnade vd och verksamhetschefer Anneli Larsson och Christina Jonsson vill berätta att de inom kort kommer att skriva avtal med landstinget om att bli en privat hälsocentral inom hälsovalet.

Tillsammans med Hede kommer ett avtal att tecknas i början av juli när de lämnat in några kompletteringar i sin ansökan.

Projektledaren för det Hälsoval i Jämtlands län, Lena Weinstock Svedh bekräftar att avtal är på gång men att Hede och Hammerdal inte blivit fullt godkända ännu.

– Däremot har vi inte fått någon ansökan från Offerdal och Hoting trots att de sagt att de ska lämna in, säger hon.

Utrikeshälsans ledning berättar om upp och nedgångar genom åren och hur de ekonomiska svårigheterna var riktigt illa under en period.

– Det var på gränsen att vi tvingades upprätta en kontrollbalansräkning, säger Lennart Oscarsson, men vi stramade åt allt som gick och kunde vända utvecklingen.

Det var stafettläkarna som blev för dyra, nu ses de som ett bra komplement för i grunden handlar det om att ha fast anställda läkare.

– Men vi drabbades dubbelt av landstingets nedskärningar, först ska vi sanera vår egen ekonomi och sedan vara med och solidariskt stötta landstingets.

I dag har de 2 500 listade patienter på hälsocentralen men de skulle behöva ytterligare 500 för att klara sig bra. I dag har de två fast anställda läkare på 50 procent vardera.

Bara avtalet med landstinget är påskrivet och bläcket har torkat kommer de att börja marknadsföra sina tjänster.

– Eftersom landstinget har utbudsbegränsningar har vi tänkt oss att erbjuda små kosmetiska operationer hos oss för våra listade patienter, säger Christina Jonsson.

Men det får bli en annan fråga.