Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pricksäker passion hos länsaktuella Lyytinen

"The Sky Is Crying"

(Tuohi Records)

Ifjol var det 50 år sedan Elmore James, även kallad The King of the Slide Guitar, avled.

De avtryck som James satt med sin låtskatt på blues och rockgitarrister genom decennierna är oöverskådligt.

Med anledning av det jubileet så bestämde sig Finlands egen Queen of the Slide Guitar att hylla Elmore på sitt sjätte album.

Erja Lyytinen hörde Elmore för första gången på 90-talet och sedan dess har han varit hennes största inspirationskälla när det gäller slidehantverket.

Så den här tribute-plattan känns tämligen given.

På sina tidigare album har Lyytinen oftast valt att skruva till lånade låtar från andra på ett eget personligt sätt. Men här handlar det istället om att göra covers som ligger så nära originalen som det bara går och hon har pluggat stenhårt på Elmores slide riff.

Och för det mesta gör hon det med pricksäker passion och helt rätt driv.

"Sedan jag besökte Mississippi 2005 så har jag velat göra en rå och riktigt jordnära bluesplatta. Och det kändes som att det här var helt rätt tillfälle", har Erja sagt i kommentar.

Av de elva spåren är nio Elmore James-klassiker, de övriga två är Lyytinens egna som också spinner på James-temat.

Helheten går i mål med gott om krafter kvar och när det gäller hanterandet av instrumentarsenalen så finns det knappast något att anmärka på.

Men sen är det ju det där med hur man som lyssnare vill ha sin blues förpackad.

Personligen skulle jag gärna ha sett att Erja och medmusikanter rakt igenom valt det råa, raka och mer omedelbara som präglar "Person To Person", "It Hurts Me Too", "Sho Nuff I Do" och "Hand In Hand" och struntat i de långa solopartierna som bara ännu en gång visar på något som vi redan känner till.

Erja har spelat live två gånger tidigare i länet, på Östersund Bluesfestival. Första maj är dags för ytterligare ett gig när hon gästar Kälarne Jazz & Blues.

Förhoppningsvis med ett antal Elmore James tolkningar på låtlistan.

Björn Bostrand