Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Presstödsnämnden anmäls

Eva Gabrielsson anmäler Presstödsnämnden till Justitiekanslern. Hon vill att JK utreder om Presstödsnämnden gjorde fel när den beviljade 2,3 miljoner i stöd till Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag.

Eva Gabrielsson menar att tidningen innehåller material som faller under lagen om hets mot folkgrupp och vill att JK undersöker om presstödet därför kan dras tillbaka.

Nationell Idag polisanmäldes 2009. Tidningens innehåll granskades, men dåvarande Justitiekansler Göran Lambertz ansåg inte att innehållet motiverade en förundersökning.

Eva Gabrielsson är arkitekt och författare. Hon var sambo med journalisten Stieg Larsson som med tidskriften Expo höll hög profil i kampen mot högerextrema rörelser i Sverige.

TT Spektra har talat med Eva Gabrielsson, men hon avböjer att kommentera sin anmälan med hänvisning till att hon inte vill störa JK:s arbete.