Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressade mjölkbönder söker hjälp hos EU

Sänkta priser gör att svenska mjölkbönder riskerar ett stort inkomstbortfall det närmaste året.

Annons

Lantbrukarnas riksförbund hoppas nu på riktade stödåtgärder från EU.

Lantbruket har ett mycket hårt år framför sig.

På måndag hålls en debatt i Skövde om det svenska lantbrukets framtid och dess lönsamhet. En punkt som kommer att dyka upp i debatten är mjölkböndernas situation. Mejeriernas senaste prissänkning innebär att en lantbrukare med 60 kor får ett inkomstbortfall på ungefär 200 000 kronor på ett år. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) presenterar nu de stödåtgärder som erbjuds mjölkbönderna.

– Vi vill markera allvaret i situationen för svenska mjölkbönder och för den svenska mjölkproduktionen. Det här är kanske den allvarligaste situationen som varit på väldigt länge, säger LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson till TT. LRF kommer nu bland annat att erbjuda framtidssamtal med mjölkbönder om produktionens inriktning och ta fram lönsamhetsrapporter varje kvartal.

Han hoppas också på stöd från EU.

– Det finns möjligheter att göra någon åtgärd riktad särskilt mot mjölkbönderna i Europa. Vi har även uppmanat de olika mejeriföreningarna att verkligen göra allt vad de kan för att hålla uppe mjölkpriset till bonden.

Slås ut

Lars-Göran Pettersson varnar för att om den låga prisnivån håller i sig riskerar svenska mjölkbönder att slås ut.

– Det finns förtroende för den svenska mjölken hos konsumenterna. Det finns också så mycket andra värden med svensk mjölkproduktion som till exempel öppna landskap och betande kor. Vi vet att svenskarna uppskattar det, säger han.

Tidigare i veckan sänkte Arla Foods ersättningen för levererad mjölk med ungefär 38 öre per kilo. Andra mejeriföretag har också sänkt de priser som de betalar, till exempel sänkte Milko sin ersättning med 40 öre i december och i fredags sänkte Skånemejerierna sitt avräkningspris med 30 öre.

De lägre priserna förklaras av den globala ekonomiska krisen.

Annons