Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Presidenttalet

Här kan du läsa hela presidenttalet.

Ljuva jamtar! 

Häftiga Härjedalingar!

Rappa Ravundingar!

Sagolika samer!

Friends and Neighbours!

NÄR VI NU ALLA STÅR HÄR PÅ REPUBLIKENS NYÅRSAFTON SÅ KONSTATERAR JAG  –VILKET FANTASTISKT ÅR DET VARIT!

Över hela jordklotet har det gått en budkavle mot förtryck och översitteri. Folk har fått nog av girighet och rofferi. I New York tältade Occupy Wall Street utanför maktens skyskrapor och aktivistgruppen Anonymus kämpar mot mot censur och övervakning.

För att inte tala om den löftesrika arabiska våren, där folket i land efter land kastade förtryckarna över bord. Vilket fantastiskt framsteg för friheten.

FRIHET, FRIHET JAMT OCH STANDUT

Vilket osökt för mig in på ämnet påverkan. Det brukar ju sägas att historien skrivs av vinnarna - och det är sant - men på samma sätt FORMAS historien av de små, ensamma människorna som vågat gå på tvärs mot överheten:

Rosa Parks

Nelson Mandela

Aung San Suu Kyi

och 

Wang Weilin... mannen som ställde sig framför stridsvagnarna på Himmelska Fridens Torg 1989. Få vet vem han var, men alla vet vad han gjorde. Tänk på det, ungdomar!

Sträva efter framgång och ära men sträva också efter att göra motstånd!  Ifrågasätt! 

Och JAG säger till er här i kväll:

Kungar och presidenter kommer och går - men folket består!

JAMTLAND, JAMTLAND, JAMT Å STÄNDUT!!!

Occupy Wall Street och Anonymus, ja...... Det är gräsrotsrörelser som saknar ledare. Folket bestämmer. Precis som i Jämtland! 

För även om jag råkar titulera mig President så är det väl inget snack om vem som EGENTLIGEN bestämmer i Republiken? 

Det gör DU,

och DU,

och DU,

och DU,

och DU.

Det gör NI kära undersåtar!

Fattar ni vad det innebär? Det här är den enda folkrepubliken i världen där folket verkligen bestämmer.

Jag, er president, är bara en galjonsfigur! Er ödmjuke tjänare! Er man i förskingringen! Genom åren har jag genomlidit en oherrans massa statsmiddagar och ambassadbjudningar för att ni ska slippa det! 

Och speciellt illa är det ju för en enkel man som jag! 

Jag vandrar hellre i fjällen med rikets första dam än röker cigarr på herrklubbarna omgiven av kuttrande kaffeflickor. Och inget går att jämföra med en picknickkorg vid stranden av en av Republikens kristallklara sjöar eller en kall öl på Brunkullan.

Visst är det en fascinerande tillvaro att flänga världen över som jag gör. Ena dan middag i Vita Huset med Obama, den andra schack med Putin i Kreml. 

Men låt mig berätta en sak: förmögna och inflytelserika människor är ofta ena förbannade tråkmånsar, tyllmejsar och jåsproppar!! 

Status och materiella ting är inget att stå efter! 

Däremot berusande glädje, skratt och medmänsklighet!

JAMTLAND JAMTLAND JAMT OCH STÄNDUT

Min gode vän, Frankrikes förre president Charles de Gaulle brukade fråga mig hur man ska kunna regera ett land som har 246 olika slags ostar. 

I Matlandet Jämtland är vi väl uppe i det dubbla nu och även om jag gärna begraver näsan i en svavelosande Limburger från Skärvången börjar jag inse att Jämtland är alldeles för ystert och bångstyrigt för att en enda person ska kunna vara president över det - i all evighet! 

Det vore FÖRMÄTET att tro nåt sånt! 

Jag tar mig an uppgiften ännu ett år men jag gör det med vetskapen att jag när som helst kan bli avsatt! År 2012 sitter alla ledare löst! Ingen går säker! Det är inte bara kungar som vänder blad – det gör även folket! Och det är så det ska vara.  Inget ska vara skrivet i sten! 

JAMTLAND, JAMTLAND JAMT OCH STANDUT

Häromdan såg jag en tidningsannons från ett vårdföretag. De  berättade stolt att de mäter allt man gör, och så visade de en bild på en linjal och en glad pensionär som påstods vara lyckligare i dag jämfört med dagen innan.

Men anfäkta och anamma: människors lycka går inte att mäta med linjal! 

Det talas om valfrihet och det är förstås bra, så länge valfrihet inte är ett annat ord för att smita från sitt ansvar.

Att bestämma över andra människors liv är ingen rättighet. Hör ni det, ni som vårdar gamla och sjuka och driver skolor från fjärran skatteparadis!

Det är ett uppdrag, som är ett privilegium, och måste skötas med extrem ödmjukhet och lyhördhet!

För snart 10 år sedan var det folkomröstning om vi skulle införa euro. 

Makten ville så gärna, men här i Republiken såg vi baksidorna och vi var  tveksamma. Allra mest tveksamma var folket i Strömsund, där över 86 procent röstade nej. 

Då kallades vi för att vara inkrökta bonnläppar som inte begrep bättre. 

Nu tävlar finansministrar och riksbankschefer om att vara så Strömsundska som möjligt i sina bedömningar.

Jag säger bara: vad var det vi sa! 

Samtidigt utser jag filosoferna på ljugarbäcken utanför Simonsons Handelsbod i Strömsund, till internationell tankesmedja för ekonomiska spörsmål.

JAMTLAND JAMTLAND, JAMT Å STANDUT!

För några veckor sen försattes Stockholm i chock.

Anledningen var att Sveriges Television hade mage att låta en annan stad än just Kungliga Huvudstaden ordna Melodifestivalen nästa år. 

Först blev stockholmarna häpna. Sen förvånade. Och sen förbannade. Och som man rasade! Hur ska det nu gå för huvudstadens näringsliv; alla nagelterapeuter, surdegshotell och twittrare?

Och inte blev det bättre av att Stockholm åkte rutschkana på en rankninglista över världens huvudstäder med motivering att "staden ligger för avsides".

Så här kan vi inte ha det!  Vi måste ställa upp för Stockholm.

Denna natt bygger Republiken en luftbro till Stureplan och matbombar stekarna med mylta, stutar och kams.

Vi skickar hjälpsändningar med färgglada skaljackor och kliande underställ.

Så fort Rödöperan är klar rullar matkonvojer söderut.

Republiken sträcker ut en hjälpande hand. Hela Sverige ska leva!

JAMTLAND, JAMTLAND JAMT OCH STANDUT!

Apropå arabiska våren, förresten. Såg ni Khadaffis kvinnliga livvakter? 

Vilka puddingar. Men det där har han snott från mig. Jag har hållit mig med ett kvinnligt livgarde ända sen 1989 och det är samma tanter nu som då. Dussinet bastanta tunnbrödbakerskor från Offerdal, beväpnade med degspadar och brödkavlar. 

Det finns ingen finare varels står det ju i visan.

Men låt er inte luras av skönheten hos Republikens kvinnor. De är inte att leka med. De är omätbara! Oregerliga! Obändiga! Liksom hela denna vidunderliga del av världen!

STÅRSAN, STÅRSAN JAMT OCH STANDUT

Under året har en av Republikens mest bemärkta hedersmedborgare gått ur tiden. Jag syftar förstås på ishockeyspelaren Vladimir Krutov.

I samband med begravningen hälsade hans änka till svenska journalister:

Östersund är en varm plats i ett kallt land.

Kan vi upprätthålla den bilden ska vi vara jäkligt stolta över oss själva.

Och jag lovar er att det är ett hisnande äventyr, att få styra över detta makalösa folk. Över denna makalöst vackra republik, denna underfundighetens och vidsynthetens enklav.

Jag älskar varje sekund av det!

Och jag älskar varenda en av er!

I oändlighet!

I Republiken delar vi ju in året i före och efter Storsjöyran. Och nu när lördagskvällen går över i söndagsnatt infaller alltså själva nyåret. Jag vill därför att vi ger varandra ett nyårslöfte:

Lova att vi i Republiken ska ge skydd åt de förföljda, alltid visa respekt för oliktänkande och skänka kärlek till de medmänniskor som bäst behöver den.

Fortsätt att hålla hatbrotten borta, stå upp för humanismen, kärleken och människovärdet.

Intet är som sommarnatten i Republiken.

Fånga detta magiska ögonblick och se alla vidunderliga möjligheter.

Leve Jamtland!

Leve Republiken!

Gott nytt år!