Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Presidenten smyckar granen

Årets julgran framför rådhuset smyckas av Republiken Jemtlands president Ewert Ljusberg. Vad dekorationerna kommer att bestå av är än så länge lika hemligt som innehållet i lördagens tal på torget.

– Den 28 november får ni se, säger Ewert hemlighetsfullt.

Det var Lions Club Brunkullans tillträdande president Kristina Vall som kläckte idén att be Ewert smycka granen.

– Jag är även aktiv inom JRA – Jemtländska Republikanska Armén – och därför föll det sig naturligt för mig att tänka på Ewert. Och de andra brunkullorna tyckte att det var ett bra förslag.

Ewert bad att få fundera ett tag men tackade snart ja till erbjudandet:

– Det känns ju agasamt, förstås, men samtidigt hedrande, säger han.

Ewert förklarar att han ju egentligen inte är någon konstnär, men att han tänker ta sin begåvade dotter Melanie till hjälp.

– Jag kommer med idén och hon gör jobbet.

Och på frågan om det kommer att bli svårt att omsätta pappas idé i praktiken svarar Melanie:

– Nej, inte alls.

Förutom själva julgransutsmyckningen bidrar Ewert och Melanie också med en tavla, som trycks upp som seriegrafi och dels säljs till sponsorer, dels blir vinster i ett lotteri .

Det fjärde året i rad Lions Club Brunkullan genomför projektet och föreningen hoppas att det ska ge ett fint netto i år igen:

– I fjol fick vi ihop 75 000 kronor som gick till Lions cancerforskningsfond vid regionsjukhuset i Umeå. Vart årets pengar ska gå är inte bestämt än, säger avgående presidenten Astrid Åsgårdh.

Liselotte From kommer som vanligt att stå för ljussättningen av julgranen.