Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiärkväll för nya Regina

Folkets bio inviger sina nya lokaler med Ruben Östlunds "Turist".
– Vi ville ha en riktigt bra film som kunde intressera en stor publik, säger Johanna Gadd.

Fredag kväll slår Folkets Bio Regina upp portarna till två nya salonger i korsningen Prästgatan/Tullgatan som stått tom sedan Biostaden lämnade salong sju och åtta. De nya stolarna är på plats men flytten från Gamla tingshuset pågår in i det sista med godisdisk, neonskyltar och den gamla salongens karakteristiska lampetter som är ett arv från en tidigare nedlagd biosalong i Östersund.

– Vi sålde slut på alla biljetter till premiärkvällen på mindre än en timme, säger verksamhetsutvecklaren Johanna Gadd.

Fredagens premiärkväll ger en tillbakablick mot starten på Folkets hus 1988, flytten till Gamla Tingshuset 1991 och allt som hänt sedan dess. Första filmerna ut är långväga "Mimi & Grigris" som utspelar sig i Tchad och en storfilm med flera lokala kopplingar. Ruben Östlunds "Turist" är delvis inspelad på Copperhill i Åre och både huvudrollsinnehavaren Johannes Bah Kuhnke och producenten Erik Hemmendorff är bördiga från länet. (Se recensioner intill).

Att förfoga över två salonger ger nya möjligheter med mer publika filmer i stora salongen och smalare i lilla.

– Nu kan vi både bredda och nischa, säger Johanna Gadd.

Två filmer visas i en vecka men nu sju dagar i veckan. Om publiktrycket är stort är det enklare att sätta in extraföreställningar, vilket kan bli fallet med "Turist". Men med större lokaler följer också nya krav:

– Vi måste ha en större publik nu, det är det som är den stora utmaningen.

Föreningen har planer på att göra flera specialarrangemang, en idé från en yngre medlem som kanske blir verklighet är att sända e-sport-tävlingar. I slutet av september planeras för att sända flera filmer kombinerade med samtal på temat makt, motstånd och rättvisa i samarbete med andra föreningar.

– Det är bara antalet människor i föreningen som sätter gränser för hur mycket film vi kan visa, säger Johanna Gadd.