Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär med kontrastrik country

Fredagskvällen på studioscenen bjöd på säsongspremiär av IF Popgeni, med kontrastrik countrymusik från andra sidan Atlanten och kraftfulla berättelser från Leksand i Dalarna.

Klockan 19:00 på fredagskvällen slog IF Popgeni ännu en gång upp portarna, och öppnade för en ny musikhöst på studioscenen. På en halvtimme fylldes det lilla rummet av entusiaster. Man hade framför sig en sprudlande kväll, och i spetsen fanns countrysångerskan Carrie Rodriguez, ackompanjerad av Luke Jacobs, från Texas i USA.

Innan dem skulle lokala singer/songwritern Andréa Lundqvist inleda med sånger om sorg och glädje, och den hit hon skrivit om rasismen i Sverige.

Kvällen tog fart och fick stämning på riktigt när IF Popgeni berättade att kvällens intäkter skulle gå till Cancerfonden. Anledningen var att nästa akt, Stiko Per Larsson, var vän med den avlidne Kristian Gidlund (musiker och journalist som tidigare i veckan gick bort i cancer).

Stiko Per Larsson klev upp på scenen klockan 20:00, och tog de lyssnande med på vandringsresor genom Sverige, till det tidiga 1900-talets emigranter från Dalarna och ishallen innan Leksands IF:s matcher i SHL. Han får publiken att vilja lyssna med fartfyllda mellansnack.

En dryg timme senare var det så dags för kvällens huvudakt. Carrie Rodriguez klev upp på scenen med sin fiol, och bredvid henne stod Luke Jacobs med sin elgitarr. Dessa två var samspelta från första ton, och det ord man måste återkomma till under hela deras tid på scen är: skicklighet. De är skickliga på ett sätt man som svensk nästan inte kan förstå, tänker jag mig. I tillägg är låtarna så varierade att de enklast liknas vid ett lapptäcke i kontrastrika och grälla färger.

Frågan är ändå om Stiko Per Larsson från Dalarna inte berör mest under kvällen, med sina referenser till Kristian Gidlund. Han avslutar med en låt de spelade tillsammans för ungefär ett år sedan, och under de minuterna gick stämningen att ta på. I positiv bemärkelse.