Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär i sommar för flyktinglopp på cykel

I 60 år har vi varit vana vid att Flyktingloppet lockar såväl motionärer som elitskidåkare till Gäddede. Nu utökas loppet till en sommarvariant – Flyktningerittet på cykel.

Tankarna på en sommarversion aktualiserades ungefär i samband med att vinterns upplaga gått i mål. Och det var på den norska sidan som planeringen verkligen tog fart.

– En grupp cykelentusiaster från Namsos har hjälp till mycket, berättar Karin Jönsson, som till vardags jobbar på turistbyrån i Gäddede, men nu även är medlem i styrelsen och planeringsarbetet kring cykelloppet.

Först gick funderingarna fram och tillbaka mellan de inblandade arrangörerna när startskottet för den nya tävlingen skulle gå – redan till sommaren eller nästa år?

– Men sen tyckte man att hade vi redan börjat planera så är det bara "köra på", säger Karin.

Så, sista lördagen i juli trampas det för fullt över den svensk-norska gränsen. Arrangörerna satsar på flera varianter för att det ska bli ett så familjevänligt arrangemang som möjligt.

– Vi har tävlingsklasser som går både på landsväg och i terräng och en motionsklass som bara går på landsväg, säger Karin.

Banan sträcker sig från starten mitt i Gäddede över gränsen med mål mitt i Nordli, Norge.