Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär i sommar för flyktinglopp på cykel

I 60 år har vi varit vana vid att Flyktingloppet lockar såväl motionärer som elitskidåkare till Gäddede. Nu utökas loppet till en sommarvariant – Flyktningerittet på cykel.

Annons

Tankarna på en sommarversion aktualiserades ungefär i samband med att vinterns upplaga gått i mål. Och det var på den norska sidan som planeringen verkligen tog fart.

– En grupp cykelentusiaster från Namsos har hjälp till mycket, berättar Karin Jönsson, som till vardags jobbar på turistbyrån i Gäddede, men nu även är medlem i styrelsen och planeringsarbetet kring cykelloppet.

Först gick funderingarna fram och tillbaka mellan de inblandade arrangörerna när startskottet för den nya tävlingen skulle gå – redan till sommaren eller nästa år?

– Men sen tyckte man att hade vi redan börjat planera så är det bara "köra på", säger Karin.

Så, sista lördagen i juli trampas det för fullt över den svensk-norska gränsen. Arrangörerna satsar på flera varianter för att det ska bli ett så familjevänligt arrangemang som möjligt.

– Vi har tävlingsklasser som går både på landsväg och i terräng och en motionsklass som bara går på landsväg, säger Karin.

Banan sträcker sig från starten mitt i Gäddede över gränsen med mål mitt i Nordli, Norge.