Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär i Östersund för nya Mustasch

/
  • Mustasch kan blicka tillbaka på en turbulent tid. Med två nya medlemmar och ett nytt, mer tillgängligt sound, fortsätter nu Ralf Gyllenhammar och resten av bandmedlemmarna att erövra Europa.  ”Men jag tänker inte jaga efter USA”, säger Ralf.   Foto: Fredrik Etoall

Två nya bandmedlemmar och ett mörkare sound. Ralf Gyllenhammar betecknar det självbetitlade albumet, som släpps den 30 september, som en nystart för Mustasch där han utsett sig själv till ensam bandhärskare.

– Det borde jag har gjort redan från början. Det är som Gandalf i ”Sagan om ringen”-filmerna säger: ”Maktens ring kan bara sitta på ett finger”, säger han.

Annons

Ralf Gyllenhammar verkar gå på högvarv, eller rättare sagt: Ralf Gyllenhammar har säkert bara en vanlig dag på jobbet. Mustasch sångare är inte direkt känd för sin nedtonade image och sitt diplomatiska förhållningssätt till omvärlden.

Den här gången inleder han intervjun med att prata nasalt på stockholmska innan han går över på sitt modersmål göteborgska. Däremellan tillrättavisar han flera gånger sin lille son som, enligt Ralf, gärna vill gosa med hunden när den ligger i korgen.

– Man ska aldrig störa en hund som sover! hojtar han.

– Ursäkta, frugan håller på att sätta papiljotter i håret. Vi ska på bröllop i dag.

Mustasch kan blicka tillbaka på en turbulent tid. Mitt under fjolårets världsturné hoppar gitarristen Hannes Hansson av bandet. Förklaringen: Mustasch börjar bli för stort och därmed mer tidskrävande.

I år kom nästa dråpslag. Trummisen Mats Hansson känner sig tvungen att lämna gruppen på grund av sin reumatism. Nya skivan, den sjunde i ordningen, blir därför försenad och kanske inte riktigt som Ralf Gyllenhammar hade tänkt sig från början. Egentligen hade han velat vända och vrida på låtarna ytterligare några varv.

– Jag är nöjd, men skivan kunde ha blivit ännu bättre. Det är minst tre låtar för mycket på skivan, men det är det rent generellt på alla skivor bara för att man ska kunna motivera det höga priset.

”Mustasch” har beskrivits som mörkare och hårdare än sina föregångare.

Ralf säger att han kan hålla med om det. Den kaotiska perioden har satt sitt avtryck både på ljudbilden och i texterna. Samtidigt anser han att nya plattan är mer tillgängligt och pang på rödbetan. I grund och botten är han en Beatles-kille som gillar bra, starka och berörande refränger.

Låtarna handlar mycket om självrannsakan och olika vägskäl i livet. Sådant som Ralf funderar mycket över.

– Jag är ingen som gräver ner mig om en brud lämnar mig, däremot tänker jag mycket på vart jag är på väg och vad jag ska göra i livet.

För första gången finns också en ballad med bland spåren. Den handlar om Ralfs egen frustration och ilska. Han beskriver sig själv som en utpräglad känslomänniska.

– Jag är en fruktansvärt hetlevrad människa. Det smäller direkt, men jag blir glad lika snabbt. En stark låt kräver ett starkt ämne.

Inte bara soundet har förändrats. Mustasch, som tidigare var ett relativt demokratiskt band, har fått en tydlig chef.

I samband med att bandet fick två nya medlemmar passade Ralf på att visa vart han ville att skåpet skulle stå.

– Nu är det jag som bestämmer, det borde jag ha gjort redan från början. Tidigare försökte jag ta hänsyn till de övriga bandmedlemmarnas smakriktningar, vilket gjorde att det blev inre stridigheter. Nu gör jag låtarna, och så får alla ta det. Vi är inget jävla Hola Bandola-band, så är det bara. Det blir en nystart.

Turnépremiär, utan någon särskild anledning, blir det på Hårdrocksklubben på Folkets hus i Östersund den 8 oktober.

Mer läsning

Annons