Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för toppmoderna stolsliftar

På lördag invigs Åres två nya supermoderna liftar Fjällgårdenexpressen och Sadelexpressen. LT har provåkt den ena – en imponerande snabb, smidig och nästintill ljudlös upplevelse.

Annons

Sammanlagt är det den största liftsatsning som gjorts i Åre och med invigning så nära inpå har Skistarpersonalen bråda dagar. Men en provtur med Fjällgårdenexpressen går ändå ordna och nu sitter LT:s utsända med pistör Mattias Tottmark i en liftstol på väg till bergstationen 1100 meter upp. Från marken ser det väldigt brant ut, särskilt första biten, men färden upp känns jättesmidig. Det järnskrammel den liftvane förväntar sig vid varje stötta uteblir helt, liften är nästintill ljudlös.

Sadelexpressen, som provkördes utan problem några dagar senare, blir ännu bekvämare med plastkåpor mot vinden och värmeslingor i sätena. Men inte för att den är mer väderutsatt enligt Mattias.

– Nej, man förväntar sig ett särskilt stort tryck på den liften, säger han.

Den enda osäkra faktorn i ekvationen är vädret, stormen Ivar ska slå till om några timmar och på fjället blåser redan osedvanligt ljumma vindar.

På marken är det rena vårfloden.

Två dagar senare har snöproduktionen på fjället tagit fart. Det är något kallare. Men snömängden är inte stor så troligt är ändå att man får bygga en provisorisk avstigningsramp för invigningsgästerna så att de tar sig ner på marken.

– För vi måste ju ha liften igång på invigningen, konstaterar Mattias Tottmark.