Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för rock på härjedalska

I sin hemmastudio i lägenheten i Funäsdalen sitter Didde Nilsson och komponerar musik med text på härjedalska. Det är alternativrock som för första gången får text på dialekten.

Didde Nilsson har tidigare varit sångare i IFS (IF Skarvarna) och The Pushers och skrivit texter och komponerat musik.

Han har ett grymt gehör och tar lätt ut ackorden i en låt. När han skriver låtar har han hela klar i huvudet innan han spelar dem. Han kan även drömma ihop en låt och spela den när han vaknar.

– Musikaliteten är en gåva jag är tacksam för, säger Didde Nilsson.

Att skriva texter på härjedalska var ett infall.

– Jag testade och det lät verkligen bra. De känns kul att komma med något nytt. Men det är utmanande att skriva på härjedalska, jag har bara skrivit på engelska tidigare.

I höst släpper Didde Nilsson, under artistnamnet The chosen son, en tre, fyra nya låtar. Alla på dialekt. De kommer endast att finnas på nätet. Redan nu finns Ä du redo fôrr sola att lyssna på.

– Alla handlar om mitt liv och det hårdnande klimatet i samhället. Texterna är filosofiska - och framför allt är de på härjedalska, säger Didde Nilsson, som även har planer på att spela in en musikvideo i Härjedalen.