Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Precis som Teodor förutspådde

– Väl i finalen är allt möjligt, sa Teodor Peterson några dagar före OS-avresan.

Han anade inte hur rätt han skulle få.

Emil Jönssons genomklappning – som ändå gav ett brons.

Jättevurpan – som satte tre åkare ur spel.

Herrarnas OS-final i sprint blev totalt oförutsägbar och totalt oförglömlig på samma gång, med två svenska medaljer.

Och kanske var det precis det som Teodor Peterson hade på känn när vi träffade honom några dagar före avresan mot höghöjdslägret innan OS.

– Om du frågat mig för två år sedan om OS-målsättning hade svaret varit givet: Medalj. Nu vet jag vad som väntar och det blir inte lätt. Allt måste klaffa som dagsform, skidpreparering och positionering i heaten. Då kan jag nå final och väl där är allt möjligt, sa Teodor Peterson.

Så rätt han fick.

Formen och skidorna visade sig tydligt sitta på plats. Sedan hade han en magkänsla om hur han skulle positionerna sig.

Troligt är att den blev silver värd.

– Jag kände i kvarten och semin att det aldrig var några problem, även om det var en tuff backe och väldigt tuff semifinal. I finalen ville jag vara med där framme, för det kan ofta vara någon som är trött och någon vurpa, sa Teodor Peterson till Viasat efter målgång.

Sprintvärldscupen tog han hem 2011/2012, men trots det har Åsarnas Teodor Peterson fortsatt vara en liten doldis.

Emil Jönsson har varit världens bäste sprinter utanför mästerskapen med tre världscuptitlar de senaste åren, och på mästerskapen har ofta Marcus Hellner varit starkaste svensk.

Nu fick 25-åringen sitt stora genombrott. Teodor har dock flaggat att hans karriär blir kortare än för många andra toppskidåkare.

– Om jag skulle göra ytterligare en satsning mot ett tredje OS blir det i så fall mitt sista. Jag kan inte tänka mig en längre karriär än fyra år till, som längst.