Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pratstund i Oberammergau

Där står Pontius Pilatus, den romerske prokuratorn, bredbent och maktfullkomlig. Och vid hans sida översteprästen Kaifas, som leder rättegången. Petrus, Johannes och Judas skyndar förbi. Jag skymtar Maria och Maria Magdalena i folkhopen. Plötsligt står han där vid min sida.

– Hej, säger Jesus, du ville prata med mig?

– Jo, säger jag, har du tid med en intervju?

– Ja, jag vet inte riktigt, svarar Jesus och ser lite jäktad ut.  Folk sliter i mig hela tiden och det är så många frågor. Var det nåt särskilt?

– Jag undrar hur det känns? Du ska ju snart korsfästas.

– Det är gruvsamt förstås. Det gör så himla ont. Värst är det för axlarna och händerna. Det känns som om man skulle ramla framlänges. Det är tur att jag inte behöver hänga i mer än tjugo minuter.

Min pratstund med Jesus äger rum under repetitionerna av Passionsspelen i Oberammergau i Sydtyskland under några iskalla dagar i mars. Om två månader är det åter premiär på detta världsberömda spel, som bara äger rum vart tionde år.

2010 heter Jesus Andreas Richter, är 33 år gammal och psykolog till yrket. Liksom alla andra drygt 2.000 medverkande i Passionsspelen är han från Oberammergau. Det måste man vara för att få vara med. Han är stolt över att få spela Jesus. Nästa gång Passionsspelen framförs, 2020, är han för gammal för den rollen. Då kanske han får spela översteprästen Kaifas eller någon annan äldre man.

För 41:a gången ges åter de världsberömda Passionsspelen. Från mitten av maj fram till början av oktober ska 102 föreställningar genomföras.

 I snart 400 år har byborna i lilla Oberammergau i södra Bayern, trogna sitt löfte till Gud från 1633, uppfört sina passionsspel.

Drygt 2000 bybor är engagerade i spelen som skådespelare, statister, musiker eller sångare. Alla är amatörer. All rekvisita, dräkter och scenografi är tillverkade av byborna själva.

Passionsspelen i Oberammergau lockar varje gång en halv miljon besökare från hela världen. Föreställningen, som är uppdelad i en eftermiddags- och en kvällsdel med ca tre timmars avbrott för middag, uppförs i byns Passionsspielhaus, där scenen är under bar himmel medan åskådarna sitter under tak. Här finns 5000 sittplatser.

1633 var den lilla byn Oberammergau i södra Bayern en fattig by, som skövlats under Trettioåriga krigets härjningar och som drabbats hårt av pesten. I sin stora nöd bad byborna till Gud och gav ett löfte om att för all framtid uppföra ett spel om Jesu lidande och död om byn bara skonades från fortsatt lidande. Från den dagen skördade inte pesten några fler offer och byborna har fortsatt att uppfylla sitt löfte till Gud.

Passionsspel förekom i Tyskland och Österrike redan på 1200-talet och har egentligen sitt ursprung i påskfirandets liturgi. Från början uppfördes spelen i kyrkan, men så småningom flyttades de ut på kyrkbacken eller till torget.

Oberammergau är idag världsberömt och lockar besökare från precis hela världen. Av de cirka 2000 medverkande har 140 talroller. Drygt 200 barn är med i föreställningen och ett 50-tal djur som åsnor, får och getter. Texten till spelen i dess nuvarande skick sammanställdes av prästen Alois Daisenberger på 1850-talet och musiken av Rochus Dedler 1815. Både text och musik har sedan dess reviderats flera gånger. 2010 heter regissören Christian Stückl, i vanliga fall chef för Volkstheater i München, men även han född och uppvuxen i Oberammergau.

Huvudtemat i Passionsspelen är berättelsen om händelserna i Jerusalem under påskveckan för ett par tusen år sedan med bland annat storslagna scener som Jesu intåg i Jerusalem på en åsna med hundratals medverkande.

 I år spelas alltså Jesus av en psykolog. Maria jobbar i butik och Maria Magdalena är i vanliga fall flygvärdinna.

– Nä, nu måste jag skynda iväg. Jag ska ju spikas upp på korset, säger Jesus. Kul att träffas!