Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Präst får betala halv miljon till församling

En präst i länet har processat mot sin tidigare arbetsgivare då prästen ansett sig borttvingad från sin tjänst. Nu frias församlingen i Arbetsdomstolen.

Upprinnelsen till den rättsliga processen är att en församling i länet ville avsluta anställningen för en av sina präster. Under en förhandling i ärendet, som drog ut till att bli en nattmangling, skrevs en överenskommelse om prästens avslutande av sin tjänst.

Den aktuella prästen ville sedan inte kännas vid det ingångna avtalet, utan sade sig ha varit pressad att skriva på detta. Församlingen å sin sida, ansåg sig ha agerat enligt god sed på arbetsmarknaden.

Tingsrätten dömde till fördel för den klagande prästen och församlingen överklagade till Arbetsdomstolen.

"Arbetsdomstolen har funnit att församlingen inte kan anses ha uppträtt i strid med god sed på arbetsmarknaden eller annars ha agerat otillbörligt i samband med den omtvistade överenskommelsen. Vidare har domstolen kommit fram till att överenskommelsen inte heller på annan grund kan förklaras ogiltig."

Med de orden upphäver Arbetsdomstolen tingsrättens tidigare utslag i målet. Två av ledamöterna har dock avgivit skiljaktig mening. Prästen ska betala rättegångskostnaderna för sin forne arbetsgivare i de båda rättsinstanserna. Summan uppgår till drygt 450 000 kronor.

Men prästen går inte helt lottlös ur situationen. Församlingen ska betala prästen en innestående månadslön på 45 500 kronor plus ränta.