Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktik ska rädda kommunjobben

Var tredje kommunanställd i Krokom kommer att gå i pension de närmaste åren. För att fylla luckorna, vill kommunen och Arbetsförmedlingen skola in invånare genom praktik.

Under de närmaste åren kommer mer än 30 procent av de tillsvidareanställda i Krokoms kommun att ha fyllt 65 år. Samtidigt är andelen långtidsarbetslösa hög.

– Genom Lyft har kommunen fått en möjlighet att vaska fram duktiga medarbetare som kan fylla luckorna, säger Kjell Bergsten, samordningsansvarig för Lyft.

Lyft är en form av praktik som kommunen erbjuder arbetssökande i nära samarbete med Arbetsförmedlingen.

– Det är viktigt att noga ta reda på vad personen verkligen vill. Jag hade en person som sökte en ledig Lyftplats inom omsorgen, men vid vårt samtal visade det sig att hon verkligen brann för att laga mat. Det slutade med att hon fick en praktik inom kostverksamheten i stället och både hon och vi på kommunen blev jättenöjda, säger Kjell Bergsten.

Arbetsmarknadsåtgärden Lyft skulle egentligen ha avslutats vid årsskiftet men har förlängts till och med 30 juni 2011. Målsättningen är att kommunen ska ha 30 platser till förfogande under 2010 och målet är nått med god marginal, enligt Krokoms kommun.