Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktik ska ge nyanlända jobb i Östersund

Östersunds kommun arbetar sedan januari aktivt med att matcha den kompetens som finns hos Östersunds nyanlända invånare genom olika praktikplatser.

– Målet är alltid ett arbete, säger Etableringskoordinator Barbro Gidlund.

Barbro Gidlund är anställd som Etableringskoordinator av Östersunds kommun för att ordna praktikplatser på uppdrag åt Arbetsförmedlingen.

– Jag hjälper de nyanlända invånarna i vår kommun med en praktikplats i kommunal eller privat verksamhet.

Hon påpekar att hon alltid utgår från personens egna önskemål.

– Jag har inga färdiga praktikplatser som står och väntar på att fyllas. Det handlar i stället om vad de själva vill. Vissa kanske vill arbeta med de yrken de är utbildade till, medan andra vill ta chansen att prova något nytt

Barbro Gidlund har arbetat med integrationsfrågor i över tio år och blev pensionär vid 63 års ålder men har nu börjat jobba igen efter fyra års uppehåll.

– Jag fick en förfrågan och jag kände mig småtaggad och bestämde mig för att prova. Jag har ett bra kontaktnät och hittills har det gått som på räls, trots att det vid den här tiden är stor konkurrens om praktikplatser olika skolor runt om i kommunen.

Sedan starten i januari har hon träffat runt 25 personer som kommit från olika håll i världen som Syrien, Marocko, Irak och Eritrea. Och i dagsläget är 16 män och kvinnor ute praktik, både i näringslivet och i kommunal verksamhet, som sträcker sig upp till sex månader. De praktiserar på olika förskolor, kök, äldreboenden, museum och åldersspannet varierar från 20 till 60 år. Under praktikperioden gör Barbro Gidlund kontinuerliga besök på arbetsplatserna, som blir en form av kvalitetssäkring.

Varför är en praktikplats så viktig?

– De nyanlända ska integreras in i vårt samhälle och lära sig svenska. Målet från bådas sida är alltid ett arbete. Och en praktik är enda sättet att få den viktiga referensen.

Barbro Gidlund har genom åren märkt att många som kommer till kommunen har lång yrkeserfarenhet från sitt hemland, men upptäcker att den i många fall inte är värd någonting här.

– Det är där det faller. Yrkeserfarenheten måste få större betydelse. Vi tar inte tillvara på den resursbanken, vilket gör att många måste börja om från noll.

Johan Redhe är tillväxtchef vid Östersunds kommun och hans jobb innefattar bland annat att matcha kompetensen hos Östersunds nya invånare med efterfrågan från näringslivet.

– Näringslivet är i behov av att hitta rätt personer som de inte kan hitta för närvarande. Som exempel kan jag nämna att just nu efterfrågar två it-företag it-konsulter. Och varför skulle inte den kompetensen finnas bland de nyanlända?

Johan Redhe betonar betydelsen av ett bra välkomnande och en bra start i Östersund så att de nya kommuninnevånarna väljer att stanna kvar.

– Vi behöver fler innevånare och skattebetalare hit till Östersund och ett jobb är av stor betydelse.

Förutom it-konsulter finns enligt Johan Redhe även ett behov av industriarbetare med anledning av de många pensionsavgångarna som kommer inom kort.