Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktfull Pride längs Östersunds gator

/
  • En flört med regnbågen av Ronja Svedblom.
  • Anna Book sjöng bland annat ”Love is in the air” i Regnbågsparken.
  • Babette gestaltade gayikoner som Diana Ross, Whitney Houston och Lena PH.
  • Jenny Engelmann och Fredrik Olausson gick i tåget för allas rätt att vara sig själva. ”Jag klär ut mig en gång om året, det är kul”, säger Fredrik.

”All kärlek är bra kärlek!” Under lördagen kom Yran Pride tillbaka till Östersund och staden fylldes, precis som för två år sedan, av regnbågsflaggor, kärleksbudskap och inte minst – stolta, glada människor.

Annons

Homo-, bi-, trans och hetero. I helgen gick alla sida vid sida i prideparaden, som startade i Badhusparken, för tillfället omdöpt till Regnbågsparken. Tåget slingrades sig sedan vidare genom centrum, upp på gågatan. 2007 års parad var en succé med över 600 deltagare och 2000 åskådare. Kanske var det något färre i år, men det hindrade knappast stämningen från att vara på topp.

Hbt-aktivisten Stefan Falkelind tycker att Pride, som firar 40 år i år, är positivt för hela Östersund.

– Jag är överväldigad och känner mig ännu gladare än för två år sedan. Det verkar vara minst lika stor uppslutning i år, och lika mycket glädje och värme, säger han.

Många passade också på att lägga lite extra krut på kläder och smink. Ronja Svedblom hade målat ögonlocken i regnbågens alla färger och även hittat en kjol på loppis i samma stil. Fredrik Olausson missade inte chansen att ta fram den röda korsetten ur garderoben.

– Visst är jag fabulous? Hbt-klimatet i Östersund är inte så skrytsamt, en sådan här dag behövs för att folk ska bli mer toleranta, säger Fredrik.

Det färgglada tåget avslutades sedan i Regnbågsparken med uppträdanden av bland andra Anna Book, Jonas Hedqvist, Maud Lindström och dragshow med Babette, som gestaltade gayikoner som Diana Ross och Lena PH.

Men Yran Pride är inte bara glitter och glamour. Det påminde bland andra Johan Stugholm, ordförande för RFSL Östersund, om. Han pratade om det dystra världsläget där hbt-personer fortfarande kämpar för lika rättigheter.

– Samhället har starka normer. Ofta lever hbt-personer ett undanskymt liv i ett glesbygdslän som Jämtland. Vi vill öka kunskapen och förståelsen för människor som fallit utanför normen, sa han i sitt tal.

Jämtlands egen Pridefestival är ett samarbete mellan RFSL och Storsjöyran.

Anna Ebenmark, som jobbar mot diskriminering på Röda korset, fick Yran Pride-priset.

Prideparaden började i Badhusparken och slingrade sig sedan genom stadens centrum.

Annons