Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PPM-rådgivare startar fond

Hotet om avgifter på fondbyten gör nu att PPM-rådgivningsbranschen söker nya lösningar.

Annons

Hotet om avgifter på fondbyten gör nu att PPM-rådgivningsbranschen söker nya lösningar. PPM-doktorn har nyligen startat en fond baserad på samma strategi som modellportföljen.

PPM-doktorn har erbjudit tre modellportföljer för PPM-sparare. Men nu går PPM-doktorn ett steg längre och startar alltså en fullfjädrad fond som baseras på samma strategi som modellportföljerna. Genom att placera i fonden slipper spararen fondbyten när modellportföljen ändras.

Skillnaden blir att vi byter marknader inom fonden istället för via användarnas PPM-konton. På så sätt blir vi flexiblare och kommer runt de fondbytesavgifter som kan komma att bli verklighet efter årsskiftet, säger Jonas Brodd, grundare av PPM-doktorn.

Att en PPM-rådgivare startar en fond är ovanligt. Men förmodligen får vi se fler liknande lösningar.

Jag tror att vi kommer att se fler fonder av den här typen i framtiden. Eftersom den nya Pensionsmyndigheten får möjlighet att ta ut bytesavgifter från och med nästa år så kommer PPM-förvaltarna bli tvungna att hitta nya vägar, säger Privata Affärers fondreporter Sofia Ullerstam.

Fokus på tillväxtmarknader

PPM-doktorns fond heter Independent Fonddoktorn och drivs i samarbete med värdepappersbolaget Independent. Inriktningen är tillväxtmarknader, vilket förstås kan vara riskfyllt.

PPM är en så liten del av hela pensionen. Jag tycker att man kan ta lite högre risk och chansa lite. Därför har vi fokuserat på tillväxtmarknader, säger Jonas Brodd.

Fonden kopierar PPM-doktorns Månadsportfölj och Tillväxtportfölj. Men det är bara strategin och inriktningen som kopieras. Innehållet kommer däremot inte vara identiskt med modellportföljerna.

Det handlar om att välja rätt instrument på rätt marknad. I vissa fall är fonder billigast. I andra fall kan börshandlade fonder (ETF:er) vara billigast. Just nu har vi ungefär 80 procent av tillgångarna i ETF:er.Fondens inriktning och strategi är dock samma som modellportföljerna, säger Jonas Brodd.

Fonden är valbar i PPM-systemet där den har en avgift på 0,9 procent. Den går också att köpa via Avanza, Nordnet och E*Trade men där gäller andra avgifter.

  Många fonder har stora kostnader för courtage eftersom handeln är mycket intensiv. Dessa kostnader är i praktiken dolda avgifter för fondspararna. Genom att ha en långsiktig placeringsstrategi och hålla nere omsättningen håller vi också nere kostnaderna, säger Jonas Brodd.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Fakta Independent Fonddoktorn

Fonden hette tidigare Independent Free Global Trends.

Handlas hos: PPM, Avanza, Nordnet och E*Trade

Förvaltningsavgift:
PPM 0,9 procent
Övriga: 2,0 procent

 Privata Aff?rer

Mer läsning

Annons