Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Povel hade mer rätt än du anar

"Underbart är kort", skaldade Povel Ramel redan för nära 60 år sedan. Undrar om han visste hur rätt han hade och hur väl låttiteln beskrev den jämtländska sommaren.

För er med kort minne ska jag beskriva förra helgens väder. Det är inget svårt. Sverigekartan skymdes av en sol. Jag vet inte om det var vad kvällstidningarnas kallar ryssommar. När de inte har något annat att ta till brukar det stå nåt om ryss på framsidan. Skitkallt, då kan man lita på den ryska björnen. Förmodligen heter det ryssommar när det är stekhett. Det gäller att komma ihåg vad man sysslade med förra helgen – i somras alltså. När solen skiner. När det är varmt och snöfritt ska grillen fram. Men säsongen var den här gången så kort att grillglöden knappt hann bli grå. Det gavs inte tid till några tidskrävande marinader. Väderlekstjänsten hade redan börjat hota med snö. Det gällde att arbeta fram sommargemytet lite illa kvickt. Fram med utemöblerna, In med de kalla i kylen. Bjuda några vänner. Tjära ekan (nåja), sommarstäda bilen (nåja), kolla sommarmusiken (nåja), Sen får vi ta resten nästa sommar. Jag är säkert inte den enda ni har hört älta att somrarna i Jämtland är så korta att man missar hela härligheten om man råkar blinka.

Men somrarna är trots allt lugnare nu än de var under de år man var småbarnsförälder. Trots att orken kanske inte är så mycket bättre än under de mörka månaderna är det så ohemult mycket mer man ska hinna med när ungarna är små. Det ska byggas trädkojor, fikas med en mycket liten servis, fisketränas, besöka Astrid Lindgrens värld, man ska bada, grilla korv, åka båt. Ja det är betydligt enklare och snabbare att få en överblick över vad man inte behöver ägna sig åt. Ni kanske upptäckte att min favoritgren "Sitta och läsa med ryggen mot en björkstam" inte har nämnts tidigare i den här texten. Det är inget man kan ägna sig åt så länge ungarna är vakna. Och när de har somnat kan det vara för mörkt.

Jag har aldrig bott utomlands, varken i kallare eller varmare klimat, men jag undrar om det är  samma maj-juni-juli-augusti-hysteri på orter där det ständigt är sommar. Eftersom sommaren är ett ganska sällsynt fenomen på våra breddgrader gör man upp skisser för sommaren som man kan återuppleva under höstens mörka kvällar. Jag tror att det är viktigt att inte göra upp för vidlyftiga och detaljerade planer. Sorgligt men sant kan jag meddela att även de mest utförliga semesterscheman kan spricka. 

Det är bara att inse att Povel hade rätt. "Underbart är kort" och ta dagen som den kommer.