Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Postum Oscar till Heath Ledger

/
  • Heath Ledger tilldelades som andre skådespelare hittills en Oscar postumt. Priset togs emot av hans familj, mamma Sammy Bell, pappa Kim och syster Kate, som höll ett känslosamt tacktal. Foto: Mark J Terrill/AP/ScanpixHeath Ledger som Jokern.

”Slumdog millionaire” blev den stora vinnaren på Oscarsgalan. Men den mest hyllade pristagaren blev Heath Ledger.

Annons

Heath Ledger blev den blott andre i historien, efter Peter Finch 1976, att vinna en Oscar efter sin död. Priset mottogs av skådespelarens pappa Kim, mamma Sally Bell och syster Kate, som höll ett känslosamt tacktal. Inget öga var torrt i Kodak Theatre i Hollywood.

Heath Ledger, som avled av en oavsiktlig överdos i januari 2008, belönades för sin roll som den diaboliske Jokern i Batmanfilmen ”The dark knight”, som hade premiär efter hans död.

Oscarsakademin har beslutat att Heath Ledgers treåriga dotter Matilda får ta hand om statyetten.

Oscarsgalan blev en stor festkväll för ”Slumdog millionaire”, som tog hem hela åtta priser, bland annat för bästa film och regi. Den kritikerrosade filmen om en indisk pojke som ställer upp i ”Vem vill bli miljonär?” i tv, vann dock inga skådespelarpriser.

Det blev också en stor kväll för Kate Winslet som efter fem tidigare nomineringar äntligen fick vinna statyetten, för sin roll i dramat ”The reader”

– Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag tränat på det här talet sedan jag var åtta år och då var det här en schampoflaska, men det här är verkligen ingen schampoflaska, utbrast Kate Winslet.

Den stora överraskningen var att Mickey Rourke inte fick priset för bästa huvudroll. Det gick i stället till Sean Penn, som vann sin andra Oscar, för rollen som den homosexuelle politikern Harvey Milk.

Det blev en något annorlunda Oscarsgala än vad publiken vant sig vid. För första gången presenterades de nominerade skådespelarna av fem tidigare vinnare framme på scenen, vilket gav galan en mer familjär och känslosam stämning.

Annons