Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Postlådorna tillbaka till Härbergsdalen"

Folket i Härbergsdalen Lidsjöberg kommer att få tillbaka sina postlådor.
Dessutom kommer Centerpartiet att rädda kvar Alliansen vid makten ytterligare fyra år.

Annons

Det är två klara besked från riksdagsledamoten Per Åsling som även kandiderar till riksdagen för ytterligare en period.

– Vi har haft kontakt med glesbygdshandelns utredare Catarina Håkansson Boman och hon har i sin delrapport, som kom häromveckan, lyft frågeställningen.

– De signaler jag får från Post- och telestyrelsen är att de nu lyfter frågan. Därför skulle jag bli förvånad om inte brevlådorna kom tillbaka, säger Per Åsling.

Planerna är att dra i gång ett pilotprojekt i Lidsjöberg och Härbergsdalen. Det kan ta lite tid eftersom de måste titta på regelverket. Det kan även bli frågan om att ge nya instruktioner till myndigheter och i slutändan kan det handla om att förändra lagstiftningen, enligt Per Åsling.

– Men vore det någon "go" i Posten skulle de redan nu börja köra ut posten i det här området.

– Det viktiga nu är att pengarna finns i landsbygdsprogrammet, 100 miljoner per år för satsningar i kommersiell service. För att sätta stopp för en ständig nedmontering och försämring av service på landsbygden så gäller det att det finns pengar som kan betala livsmedelsbutiken som behöver driftsstöd eller byalag som sätter upp nya servicelösningar, slår Per Åsling fast.

Han säger att regelverket och andra styrmekanismer måste stoppa Post- och telestyrelsen, och andra, att göra den nedmontering som gjorts. De 100 miljonerna i landsbygdsprogrammet hanteras av länsstyrelsen och kan betalas ut redan i slutet av detta år.

I pilotstudien ska allt från hur regleringsbrev skrivs till hur avtal används granskas. Posten har ett avtal som löper ut sista december.

Centern har medvind just nu, vad beror det på?

– Annie är ett bra vallokomotiv och vi har ett tydligare fokus på att politiken måste skapa förutsättningar så att vi kan bo i hela landet. Nu inser människor att det är vi som är garanten för en levande svensk landsbygd.

– Sedan Annie Lööf blev partiordförande har hon varit väldigt tydlig med att lyfta glesbygdsfrågorna. Och där har vi fått ett genomslag. Vi har haft stora framgångar i regeringsarbetet i exempelvis landsbygdsprogrammet, ett historiskt stort.

Så Centerpartiet kan bli de som räddar kvar Alliansen i ytterligare fyra år?

– Det får bli ett ja på den frågan, avslutar Per Åsling.