Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Posten är den nya jultomten

Lagerutrymmen får byggas ut och kunder blir allt vanligare på andra sidan dataskärmen.

De stora vinnarna i årets julhandel är e-handelsföretagen.

Annons

Det är bekvämt och det krävs framför allt inte att du trängs tillsammans med alla andra stressade julklappshandlare. Ja att handla på nätet inför jul blir allt vanligare. I år beräknar Posten att ombuden i Östersund kommer att få dela ut 47 000 julklappar till hushållen, en siffra som är 9 procent högre än förra året.

Erik Bernhardsson är butiksägare på Ica Supermarket Matmästarn som är ombud för Posten. Allt eftersom e-handeln har ökat har butiken fått bygga ut sitt paketlager.

– Det ska ju både skickas och hämtas paket. Så vi har fått göra lagret 50 procent större för att alla paket ska få plats, säger han.

Han märker att allt fler väljer att köpa sina julklappar på nätet. Men han anser att lagom är ändå bäst.

– Det är bra att e-handeln ökar, men den får inte blir för stor. Då kommer befintliga butiker inta att finnas kvar till slut om vi bara köper grejerna på nätet, säger han.

Inredningsbutiken Hamngatan 12 & 10 finns sedan tre år tillbaka även på nätet. En förändring som har gjort att allt fler handlar på deras webbutik än i de fysiska butikerna i Östersund.

– Vi tappar i julhandel i de fysiska butikerna medan vi ökar på webben, säger Malin Savehed, butiksägare.

Julhandeln på nätet har ökat med 52 procent det senaste året.

– Det är ovanligt lugnt i butikerna för att snart vara lucia, säger Malin Savehed.

Till sist, vad anser du att man ska tänka på när man handlar på nätet?

– Kolla alltid köpvillkoren och om emblemet för trygg e-handel finns, säger hon.