Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populistiskt magplask

Socialdemokraterna vill spara tio miljarder genom nedskärningar av statliga myndigheter. Det kan innebära att tusentals offentliga arbetstillfällen försvinner. Hur klokt är det?

Socialdemokraterna hade en gyllene chans att skaffa sig ett reformutrymme inför nästa mandatperiod genom att ta tillbaka det femte jobbskatteavdraget. Den chansen tog de inte, trots att opinionsundersökningar visar att en majoritet av svenskarna inte längre tycker att skattesänkningar är särskilt viktiga. De flesta föredrar rejäla satsningar inom välfärden i stället för några hundralappar mer i plånboken.

Men lagt kort ligger. Löftet att inte röra borgarnas skattesänkning tvingar Stefan Löfven att hitta andra vägar att finansiera sin politik. Det är mot den bakgrunden man ska se förslaget om att skära kraftigt i statsförvaltningen. Förhoppningen är förstås att utspelet ska tilltala breda väljargrupper. Traditionellt brukar det vara lätt att plocka populistiska poäng på att göra sig av med "byråkrater".

Men var hittar man i dag den överkapacitet inom statsförvaltningen som gör det möjligt att dra ner motsvarande tio miljarder? Knappast på Arbetsförmedlingen, där personalen pressas att "leverera" genom att få ut så många arbetslösa som möjligt i olika program och åtgärder. Inte heller lär det finnas mycket luft i Försäkringskassans organisation, där handläggarna sliter med en kombination av stress och maktlösheten inför ett orimligt regelverk.

För tolv år sedan visade den dåvarande Socialdemokratiska regeringen att det är fullt möjligt att bedriva en aktiv regionalpolitik genom stora statliga omorganisationer. Östersund fick ettusen ersättningsjobb som kompensation för regementsnedläggningarna. Det går inte att överskatta betydelsen av den åtgärden. Nu har den borgerliga regeringen delvis tagit tillbaka jobben, men statens närvaro är oerhört viktig för arbetsmarknaden i många mindre och medelstora städer.

Om någon hade frågat för två dagar sedan vilket politiskt parti som kunde tänkas föreslå indragningar på tio miljarder inom statsförvaltningen så hade jag helt säkert svarat Centerpartiet. Men i en valrörelse där Moderaterna lovar att inte sänka skatten och Socialdemokraterna lovar att inte höja den kan tydligen vad som helst hända.